Dobrý mukl Švenk přehled

Dobrý mukl Švenk
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78726/dobry-mukl-svenk-78726.jpg 3 10 10

Budete číst příběh na pomezí autobiografického románu a pamětí, neuvěřitelný sled událostí, jimiž by se dalo zaplnit deset životů... Hrdina, narozený roku 1926, se už jako dítě dostane na šikmou plochu. Putuje ze sirotčince do polepšovny, odtud do pracovní kolony, z kolony do kriminálu, pak do uprchlických lágrů či vězení. Doba se mění, režimy padají, první republiku střídá protektorát, poválečná léta, stalinismus, časy tání... Dějiny projíždějí kolem jako dlouhý zrezivělý vlak, ale vypravěč je stále týž: utíká, krade, pašuje, pere se, miluje a je milován, je opakovaně chycen, vězněn, znovu na svobodě... Je to člověk se smyslem pro dobrodružství a fair play, vyvrhel z vůle osudu. Není jen jakýmsi novodobým ukřivděným Monte Cristem, naopak přiznává své poklesky a přešlapy. Spíše je Charrierovým Motýlkem, Motýlkem po česku. Příběh reflektuje dobu s humorem leckdy černým je o to působivější,žw byl opravdu prožit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrý mukl Švenk. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

vvikingg
25.12.2023 1 z 5

Knihu jsem objevil v knihobudce, prvních pár stran styl psaní , kdy popisuje autor své mládí , připomínalo styl J. Haška z jeho některých povídek. Zbytek knihy je psán stylem jako když po letech potkáte známého , který se vrátil po mnoha letech z kriminálu a vypráví svůj osud o sklenice piva, proložený vězeňským argotem (slangem) a lituje promarněných let. Vráceno do knihobudky, ani se nedivím, že to někdo vyřadil ze své knihovny.

Zelený_Drak
22.12.2016 3 z 5

Od knihy jsem na základě hodnocení a již přítomného komentáře nic nečekala a byla jsem příjemně překvapená. Bavilo mě to víc než nedávno zdolaný smyšlený humoristický román "Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)", byť ani v jednom případě jsem se moc nezasmála. Hvězdička navíc za to, že se jedná o osobní výpověď autora bez větší snahy o obsáhlý výklad a zhodnocení historických událostí. Umím si tento počin představit jako lehkou doplňkovou četbu pro 9. třídu. Je rozdíl, když se na dějepise řekne, že se v té a té době hodně zavíralo za to a to, a když si člověk přečte vzpomínky někoho, kdo za to tehdy seděl. U většiny žáků by přitom asi měla větší úspěch malá ryba Švenk než literárně náročnější paměti někoho důležitého.


jprst
05.01.2012 1 z 5

Nechal jsem se tehdy nalákat upoutávkou v katalogu Knižního klubu a výsledek? Škoda času a peněz.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrý mukl Švenk v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst1x

Autorovy další knížky

Mirko Ryba
česká, 1926
2005  60%Dobrý mukl Švenk
2012  60%Zaneste city mé ku klidné Řečici