Dobrodružstvá Toma Sawyera a Huckleberryho Finna přehled

Dobrodružstvá Toma Sawyera a Huckleberryho Finna https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143716/bmid_dobrodruzstva-toma-sawyera-a-huckle-LkK-143716.jpeg 4 214 214

Mark Twain stvoril dve románové postavy, ktoré sa vďaka povahovým odlišnostiam skvele dopĺňajú: Tom Sawyer, poslušné a dobre vychované chlapča, je celkom v rozpore s večným rebelom Huckleberrym Finnom, ktorý vyrastá bez matky, jeho otec je pijan a Huck spáva v sude. Napriek tomu sa obaja rýchlo skamarátia. Hlboké rozdiely vo výchove, v predstavách o svete i v základných morálnych hodnotách o to väčšmi utužia nerozlučné priateľstvo tejto chlapčenskej dvojice, ktorej úsmevné dobrodružstvá potešia rovnako srdcia mladých i skôr narodených čitateľov.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružstvá Toma Sawyera a Huckleberryho Finna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Marekh
26.04.2024 4 z 5

Mark Twain patří mezi nejvýznamnější americké spisovatele 19. století. Své dětství prožil v tichém městečku Hannibal na Mississippi. Když mu bylo 12 let, zemřel mu otec a musel se postarat sám o sebe. Vyučil se nejprve sazečem, později byl lodivodem na Mississippi, účastnil se občanské války Severu proti Jihu, byl zlatokopem v Nevadě, a nakonec žurnalistou v San Francisku. Zde se projevil jeho spisovatelský talent.

V této knize se nachází 2 romány. V tomto souboru jsem četl jen DOBRODRUŽSTVÍ HUCKLEBERRYHO FINA. DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA jsem četl v jiném vydání (Mladá fronda, 1964). Překladatelem obou vydání je František Gel. Obě knihy jsem přečetl poprvé v roce 2024. Knihy lze číst samostatně, ale asi je lepší číst knihy postupně, tj. nejprve začít Tomem Sawyerem a následně se pustit do Huckleberryho Fina. Myslím si, že se knihy můžou líbit také dnešním dětským čtenářům.

Od autora jsem již v minulosti četl knihu PRINC A CHUĎAS / YANKEE Z CONNECTICUTU NA DVOŘE KRÁLE ARTUŠE.

Hlavní postavou románu je HUCKLEBERRY FIN, kamarád Toma Sawyera, který nemá jednoduchý život. Jeho táta je alkoholik, mlátí ho, a proto se rozhodne, že od něj uteče. Na své cestě potkává černocha JIMA, kterého vezme s sebou. Postupně se z nich stanou přátelé. Jim věří na pověry. Plují na voru a na loďce na řece Mississippi a zažívají nespočet dobrodružství. Setkávají se také s vévodou a králem. Huckleberry Fin se také setká s dívkou MARY JANE a s tetou SALLY a strýcem SILASEM. V závěru románu se Huckleberry Fin setkává s Tomem Sawyerem a společně se podílejí na jedné akci.

Mnohdy jsem se pousmál, jak Huckleberry Fin si vymýšlel před lidmi různé báchorky, aby se neprozradil. Líbilo se mi, jak se zachoval v určité situaci.

Kniha je napsána podobně jako Dobrodružství Toma Sawyera a celkově se mi kniha líbila.

Citáty:

Když nikdo člověka nenaučí jednat správně, dokud je malý, nemá člověk potom žádnou čáku. Když pak jde do tuhého, nemá, oč by se opřel a co by ho přidrželo na správné cestě, a tak se dostane na scestí.

kuba1
09.11.2023 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha z dětských let, na niž dosud rád vzpomínám.


dav110
01.03.2023 4 z 5

Musím přiznat, že v jinošském věku jsem četbě tolik nedal, ušla mi tak spousta zásadních děl z oblasti literatury pro děti a mládež - mayovky, verneovky, ale třeba i tvorba Marka Twaina. Beru to tak, že četbou souhrnného svazku Dobrodružství Toma Sawyera/Dobrodružství Huckleberryho Finna jsem splatil jeden ze svých dluhů.

K románům: lepší (stylisticky i jazykově = ich forma, lexikum bezprizorného, tj. nevzdělávaného chlapce; kompozičně = cesta po Mississippi; tematicky - kupř. otrokářství) mně přišlo Dobrodružství Huckleberryho Finna, ovšem s tím, že ani Dobrodružství Toma Sawyera není kvalitativním úkrokem, určitě i ono stojí za to číst, minimálně proto, aby si člověk udělal obrázek o tom, čím žili (jakými zábavami) chlapci na americkém maloměstě v druhé polovině 19. století a kde se (z)rodili Páni kluci (1975) Věry Plívové-Šimkové. ;-)

Jinak musím ještě zmínit, že mě zaujalo, jakou důležitost přisuzovali chlapci (ale třeba i otroci, viz Jim v DHF) pověrám a z nich vycházejícím rituálům. Když toto Mark Twain reflektuje, blíží se jeho text takřka vědeckosti, za některé popisy "primitivního myšlení dospívajících Američanů" by se nestyděl ani Claude Lévi-Strauss.

7,5/10

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobrodružstvá Toma Sawyera a Huckleberryho Finna v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených352x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených23x
v Knihotéce177x
v Chystám se číst55x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech8x