Dobří holubi se vracejí přehled

Dobří holubi se vracejí https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35537/dobri-holubi-se-vraceji-35537.jpg 4 85 85

Literární předloha českého dramatického filmu z prostředí protialkoholní léčebny. Tu moudrost o vracejících se holubech vyslovuje v románu Ladislava Pecháčka ošetřovatel v protialkoholní léčebně, kterému pacienti říkají Tátamáma. Je to jedna z mnoha postav zalidňujících zvláštní svět zdravotnického zařízení, v němž se octne náš netypický, výjimečný hrdina: Miloš Lexa se živí v občanském povolání jako topič; po maturitě sice odešel na vysokou školu, avšak studia nedokončil. Z neuspokojení a z nešťastné lásky propadl alkoholu. Podrobuje se léčení. Obraz léčby alkoholiků odpovídá skutečnosti. Vyléčených (tedy trvale zcela abstinujících) není tolik, aby to vyvolávalo velký optimismus. Nádherně to zobrazuje románová pasáž, v níž autor líčí Lexovo putování za některými bývalými "spolutrpiteli" z léčebny. Slzy smíchu často přecházejí v slzy lítosti nad údělem člověka. Ale nejen tahle kapitola, vlastně celý román svědčí o tom, že se Pecháčkovi podařilo dosáhnout něčeho mimořádného: Vytvořit rovnováhu mezi zábavným, humorným podáním a závažnou, otřesnou tematikou. A byla to někdy cesta na ostří nože!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobří holubi se vracejí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

n.ezn.amy
07.08.2023 4 z 5

Román z prostředí protialkoholní léčebny, kde se léčí pacienti všemožných profesí, charakterů s jediným cílem. MIloš Lexa, topič sem přichází, aby se dostal ze své závislosti, setkává se zde s chápavým vedoucím lékařem Dobrotkou, ale i tyranským lékařem Masákem, který udržuje pořádek za pomoci tří cikánských kriminálníků. Prostý příběh, kombinovaný se vzpomínkami na minulosti, protkaný filozofickými názory a hlavně myšlenkami proč pít či se vzdát alkoholu. Smutný melancholický příběh o víře a lidských osudech.

Pacient Václav Hrabyňa, kronikář z Častolovic, skončil sebevraždou na půdičce rodinného domku tamtéž. V dopise na rozloučenou napsal: Promiňte mi všichni, ale neznám jiný způsob, nemohu-li rovně stát, budu alespoň rovně viset.

OdvaznyMladyMuz
11.06.2023 4 z 5

"Alkohol vadí především těm, kteří nepijí."

Zmatené, syrové. Píše kolega pár komentářů pode mnou. A vystihl to celkem dobře. Přesně takový to je, přesně takový se mi to líbí.

Kouzlo melancholie a humoru. Pár alkoholiků jsem poznal, měli to taky v sobě. Ten svébytnej druh smutných klaunů, kteří se každou další kapkou blíží sebedestrukci. A jen někteří z nich mají naději.


frantisek0724
10.05.2023 4 z 5

Klasika, knižní i filmová. Poněvadž jsem první viděl film a knihu četl poprvé, neustále mi v obrazech vyvstávala tvář pana Kňažka, Hrušínského, Menšíka... Krásně napsáno, ovšem styl autorův nemusí sednout každému..
Avšak prostředí léčebny, úděl alkoholika a jednotlivé charaktery jsou zde popsány bravurně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dobří holubi se vracejí v seznamech

v Přečtených129x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených8x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit4x