Době navzdory přehled

Době navzdory https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272819/dobe-navzdory-ldL-272819.jpg 3 5 5

Fotografická publikace zachycující atmosféru listopadu 1989. Fotografie Pavel Štecha, Jan Šibík, Miroslav Zajíc, Karel Cudlín aj. Graf. úprava a redakční spolupráce Karel Kerlický a Antonín Kysela. Předmluva Richard Škvařil, Jiří Matějka. Velký formát (35 x 24 cm), čb fotografie, citace z dobového čsl. i zahraničního tisku.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Době navzdory. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Skallarix
03.06.2020 1 z 5

"...Závěr československé pohádky je o to fantastičtější, že zlí nebyli potrestáni, ale část z nich pokojně odešla do penze a druhá část stejně pokojně hlasovala pro zvolení nové hlavy státu*" (*V. Havla).

- pátek 29.12.1989, CORRIERE DELLA SERA


Velkolepý název knihy, která však nenese nijaké zvláštní poselství, ani historická fakta, jen útržky vzpomínek skrze dobové fotografie a výstřižky článků různých deníků a novin, často až vytržených z celkového kontextu. Různé citáty jsou mnohdy obecně odkázané, neozdrojované. Kniha celkově sametovou revoluci předkládá jako zmíněnou "československou pohádku" o tom, jak pokojná demonstrace studentů se proměnila v masakr, režim padl a předal ho do rukou lidu, který si zvolil za jednomyslného souhlasu komunistické vlády nového prezidenta V. Havla (viz. citát níže), kterému samozřejmě je věnována téměř polovina této "víceméně fotopublikace".
Věřím, že lidem, kteří onu událost zažili v roce 1989 tato publikace vyvolá různé vzpomínky na onu událost, i dobu, ale to je asi tak celé.


Nejvíce mě pobavil výstižný (jako spousta není nijak doložen) citát jugoslávské televize "...Zvolení Václava Havla je jeden z největších zázraků, které otřásly světem" :-D
Ačkoliv hned pod tím citát agentury AP - USA ze dne 29.12. 1989 je výstižnější: "... Bylo to historické vítězství demokracie, když parlament ovládaný komunisty jednomyslně hlasoval pro Havla." To už si každý může přebrat sám.

Pařmen
13.02.2018 3 z 5

Kniha Kde jsou fotografie sametové revoluce které by měli zachytit atmosféru sametové revoluce. U fotografii jsou kousky článků z novin které informovaly o revoluci. Svobodné slovo, Rudé právo atd. Docela pěkný ale žádný veledílo..:)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Době navzdory v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit3x