Dlouhý, temný čas svačiny duše přehled

Dlouhý, temný čas svačiny duše https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306815/bmid_dlouhy-temny-cas-svaciny-duse-uFv-306815.jpg 4 336 336

Dirk Gently série

< 2. díl >

Román je druhým případem nekonvenčního šerloka Dirka Gentlyho, kterého Adams stvořil ve chvíli, kdy si potřeboval oddychnout od Stopařova průvodce Galaxií. Dirk Gently, jehož pozoruhodná pátrací metoda opřená o přesvědčení, že všechny věci spolu více či méně zjevně souvisejí, přinesla mnohé ovoce (včetně záchrany světa) už v jeho prvním případě (viz Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho, Argo 2003). V Dlouhém temné čase svačiny duše je tato metoda s úspěchem aplikována znovu, aby rozkryla tajemné okolnosti týkající se ledničky, nápojového automatu, letištní přepážky, jež sama sebe obětuje, a ásgardských bohů, zastupovaných zejména bojovným Thórem.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Long Dark Tea-Time of the Soul , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dlouhý, temný čas svačiny duše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

moonell
20.05.2024 3 z 5

Tak jak mívám u Adamse často pocit, že sice nemám tušení, co se děje, ale nemůžu se dočkat, až budu zmatená ještě víc, u této knihy jsem bohužel zhruba od půlky byla jen konsternovaná a nechápající. Dočítala jsem čistě z tvrdohlavosti a nejsem si úplně jistá, že jsem pochopila závěr. Možná mi něco uniklo, možná se i mistr tesař někdy utne. Škoda, rozjezd solidní, pak jako kdyby nedokázal udržet tempo ani kontinuitu (paradoxně úplně stejně jako Gaiman v Nikdykde).

Covenant
13.08.2023 3 z 5

Tak u této knihy jsem měl bohužel pocit, že Adams používal stejnou metodu při psaní, jako Gently při vyšetřování. Na začátku jsem si říkal, že se děj krásně odvíjí a jako v předchozím díle, jsem žasnul, že jsem ve druhé třetině knihy a stále se odvíjí. První díl však měl lepší vypointování. Tady mi přišlo, jakoby to autora prostě přestalo bavit a tak popsal všechno co se stalo, v pár větách. Pak přidal něco o Dirkovi a tečka. Upřímně, u Adamse to není tolik o ději, jako o vtipných situacích a rozebírání absurdit. To je to, co mě vždy u Douglase drží a proč knihy od něj rád čtu. Vždycky se objeví nějaká scéna, která mi zvedne náladu. Třeba takový návod, jak si nechat rychle a levně spravit auto nebo proč neotvírat ledničku.


Tomas@S
02.08.2023 4 z 5

Tento druhý příběh holistického detektiva Gentlyho je naštěstí vtipnější a více čtivý a méně praštěný než díl první. Chvílemi byl text zábavný jako u Stopařova průvodce. Škoda že se jedná o poslední knihu o holistické detektivní kanceláří.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dlouhý, temný čas svačiny duše v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených517x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených20x
v Knihotéce261x
v Chystám se číst77x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech7x