Divocí příbuzní přehled

Divocí příbuzní https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314870/mid_divoci-pribuzni-OHm-314870.jpg 4 3 3

Stejně jako mnoho jiných živočišných druhů i my musíme přijít na to, jak si najít partnera a úspěšně se množit. Je to sice hodně obtížné, ale mluvit o tom se zdá být ještě mnohem náročnější. A právě v tom nám mohou jiné živočišné druhy pomoci. Možná zjistíte, že zmínky o tokajících tetřívcích prérijních, o vybíravých lvicích nebo o nevěrných labutích představují dokonalý úvod k debatě o některých velmi běžných lidských problémech. Konec konců, ať už jde o tereje modronohého, zrnokaza čínského nebo spousty dalších druhů, je toho mnoho, co nás mohou zvířata o lásce a vztazích naučit. Čím je jednotlivec atraktivní pro opačné pohlaví? Proč máme ve svých vztazích tendenci počítat a vést si účty? Záleží na velikosti? Je tělesná vůně důležitým ukazatelem vzájemné přitažlivosti? Proč se ji tedy my lidé snažíme zamaskovat mýdlem, deodoranty a různými parfémy? Ať už k tomu používáme cokoli, hlavním životním cílem je u většiny z nás snaha někoho si najít a vytvořit s ním úspěšný vztah. Proč jsou ale u lidí láska a milostné vztahy tak komplikované, zatímco zvířata s tím většinou nemají problém? Páry albatrosů královských se obvykle namlouvají i několik let. Tito ptáci instinktivně vědí, že náhodné známosti nejsou zrovna ideálním způsobem, jak najít spolehlivého partnera.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divocí příbuzní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

IHT
21.01.2023 5 z 5

Nejdrive zacnu negativy :(
Vydavatelstvi naprosto "zabilo" svetovy bestseller.
Originalni nazev je "Divoke spojeni", cimz ma demonstrovat, ze to je knizka o sexu. Divoci pribuzni uz tak snadno uchopitelni nejsou. Druha slabina je format a obalka - oboji je velmi lacine. Text drobny a hutny, aby to nebylo moc tluste, papir nizke kvality, brozovane vydani s dost nesikovnou grafikou. Americky original ma na obalce parek "pusinkujicich se" agapornisu, kterym se anglicky rika "love birds". Opet dobra narazka na tema knihy, v cestine to bohuzel nefunguje. Vydavatelstvi proto vyrobilo kolaz, ktera je dost nekvalitni a anatomicky proste nesedi. Kazdy ptackar pozna, ze ten ptak vlevo je foceny zezadu (dle zbarveni), pricemz vystrih kosile by mel naznacovat, ze otaci hlavu dozadu k partnerovi. Dost mizerna prace, bez ohledu na kvalitu tisku prilis zvetsovanych fotografii.
Posledni hrebik do rakve - kdo to (a kam) distribuoval? Knihkupectvi navstevuji pravidelne, knihkupecke weby taky, ale poprve jsem na knizku narazil vloni (6 let po vydani knihy) v antikvariatu. A verte, ze nabidku knih v tomto zanru skenuji dost poctive a dost casto.

A ted ta pozitiva :)
Je to vyborne! Po faktograficke strance je to skvely soubor poznatku o sexualnim chovani rady druhu zvirat. Ano, clovek par veci zna z jinych knih ci dokumentu (tezko rict, zda byly starsi ty dokumenty, ci tato kniha v originalu), ale je videt, ze autorka je expert - smekam!
Format knihy mne osobne az tak nesedl - autorka to bere jako duvernou rozpravu s kamaradkami, ve ktere rozebira, co zeny chteji/potrebuji/obdivuji... Hrozne moc recnickych otazek. Bylo by to paradni jako prednaska (treba TED), na papire to misty trochu unavuje. Ale da se na to casem zvyknout - v druhe pulce uz me to tak nerusilo a neiritovalo.
Prekvapive take smekam pred prekladem - dle formatu bych vubec necekal, ze si prekladatelka da praci s overovanim ceskych nazvu, ale musim ji pochvalit - druhy jsou prelozene vyborne a drtiva vetsina ekologickych a anatomickych terminu taky. (Drobne chybky v taxonomicke terminologii - rady, celede, rody - ale v minimalni mire.) Respekt! :)

Autorka vydala dalsi knihu (s predmluvou Marca Bekoffa) - tentokrat o rodicovstvi v risi zvirat. Najde se v Cesku vydavatel, ktery by do toho sel? Pokud mozno nejaky renomovany, ktery je schopen vyprodukovat dustojny format? :)

Ashi
11.07.2020 3 z 5

Zajímavosti ze světa zvířat ohledně páření a rituálů. Formát hůře přehledný, ale kniha čtivá a zajímavá.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Divocí příbuzní v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst3x

Autorovy knížky

2016  73%Divocí příbuzní