Dívky beze jména přehled

Dívky beze jména https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378671/bmid_divky-beze-jmena-qjI-378671.jpg 5 182 182

Mladá Polka Kasia, americká herečka Caroline a německá lékařka Herta – osudy těchto tří žen mají společný jmenovatel – Ravensbrück. V ženském koncentračním táboře byla Kasia jednou z těch, které se staly pokusnými králíky nacistických doktorů. Díky těm, jež pobyt v Ravensbrücku přežily, se zvěsti o obludných operacích dostanou do světa. Příběhy těchto žen, trpících doživotními zdravotními následky, inspirují filantropku Caroline. Po několika letech se jí podaří dostat přeživší z komunistického Polska do Spojených států amerických, kde se jim dostane patřičné zdravotnické péče. V connecticutské zahradě plné šeříků však ženy naleznou mnohem více. Autorka se nechala inspirovat osudy pamětnic a vytvořila nesmírně silný příběh o odvaze, utrpení a laskavosti, ale i o zločinech a hrůzách druhé světové války.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Lilac Girls , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívky beze jména. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (47)

Danago
28.09.2023 5 z 5

Tak tato kniha mě dostala, úžasně emotivně napsaný příběh. Dvě hlavní postavy skutečně žily, ostatní jsou sice smyšlené, ale na základě skutečných historických událostí. Propojení naprosto rozdílných životů tří žen: Američanka, Němky a Polky v době druhé světové války. Každá má úplně jinou roli a naprosto jiný osud, každá stojí na jiné straně barikády. Šokující, originální, dech beroucí pohled na události druhé světové války a události po ní. Kniha je naprosto strhující po celou dobu čtení. Co se dělo v Ravensbrücku, obludné operace žen, a důvod, proč se právě tyto pokusy děly, to jsem doposud opravdu netušila. Poválečné pokračování je naprosto stejně šokující.
A určitě si přečtěte i doslov.
Moc doporučuji.

Tamirai
14.04.2023 4 z 5

Dobrá kniha, rozdelená do viacerých (3) príbehov v rovnakom čase. Každý mal niečo do seba a spolu vytvorili pekný celok. Čo ma však v knihe zaskočilo, bolo naozaj veľké množstvo chýb, preklepov, atď... čakala by som to vo verzii bez korekcie a nie v knihe, ktorá je dostupná v kníhkupectvách na predaj.


Veronika33
02.10.2022 4 z 5

Kniha je tvorená kapitolami v ktorých sa striedajú osudy 3 hlavných postáv Caroline, Kašy a Herty, ktorých osudy sa v určitej fáze pretnú. Zasa trošku iný pohľad na WWII. Kniha bola pútavá aj keď kapitoly s Kašou a Hertou ma bavili o trošku viac ako s Caroline - tá mi miestami liezla na nervy. Ako celok bola kniha veľmi zaujímavá o to viac, že bola inšpirovaná skutočnosťou. Odporúčam.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dívky beze jména v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených244x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených29x
v Knihotéce204x
v Chystám se číst321x
v Chci si koupit57x
v dalších seznamech4x