Divá Bára / Karla přehled

Divá Bára / Karla https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83496/diva-bara-83496.jpg 4 74 74

OBSAHUJE DVĚ POVÍDKY: Divá Bára -- Karla. První je o nebojácné a přitom obětavé dívce, která svým založením a způsobem života se vymyká běžné konvenční představě. Druhá o chlapci, který má v převlečení za dívku ujít vojně, přitom však neujde lásce.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divá Bára / Karla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

los
15.12.2022 2 z 5

Divá Bára je jedno z alter-eg Němcové, ok, emancipované ženy to měly vždycky těžký; Karla je další idealizovaný příběh, snad s reálným jádrem, inspirovaný pobytem na Chodsku (tehdy žili lidi v jedné světnici, spolu celý rok, ve dne v noci, fakt by si nikdo za cca 15 let nevšiml, že dívce nerostou prsa, ale vousy, atd. atd.), prostě jak někdo může považovat Němcové psaní za "realistické", to opravdu nechápu: v čem?

třeba v obrazech z okolí domažlického sice popíše kroje a zvyky, sem tam vloží nějaké nářeční slůvko, ale popisy mezilidských vztahů nejsou odpozorované, charaktery černobílé, selektované na dobré a zlé bez vývoje, děj nevěrohodný, upravený do pohádkově útěšné kostry "přes obtíže vše dobře dopadne a zlo je potrestáno"

mimochodem vesnička Medákov se od 14. století nazývá Mrdákov, což v polovině 19. století nemělo dnešní vulgární význam: mrdati = rychle (se) hýbat, vrtět, mrkat

Kory98
20.05.2021 5 z 5

Tak jsem se zase musela vrátit k Báře. Před pár dny běžel v televizi film, ten si pokud mohu také nenechám ujít, a tak jsem si musela znovu přečíst i knihu. Nevím, čím mě tak fascinuje, vždyť v jiných knihách jsou daleko větší "hrdinové" ve všech směrech, ale prostě jsem si ji zamilovala. Ráda porovnávám knihu s filmem, což u ostatních knih moc nedělám. Ale zde mě to baví, v každém je spousta rozdílů, ale obojí je podařené. Bára je bezelstný, přímý člověk, užívá si obyčejného vesnického života a pod pojmem štěstí si ani neumí moc představit, třeba oproti Elišce. V příběhu je názorně ukázáno, jak moc může někdy drobná lež, někdy i třeba nevinná, obrátit někomu život vzhůru nohama. Když lidé věřili na pověry, které někdo šikovně "podpořil", bylo vystaráno. Po všech ústrcích, které si vytrpěla, jsem jí moc přála to závěrečné štěstí, které bylo vlastně v tom, že potkala člověka, který stejně jako ona pověrám a babským povídačkám nevěřil.


martineden
15.03.2021 5 z 5

Já prostě Boženu můžu. Divá Bára mě baví hodně, emancipace v 19.století, tleskám.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Divá Bára / Karla v seznamech

v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených3x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

emancipace české povídky Domažlicko

Část díla

Autorovy další knížky

Božena Němcová
česká, 1820 - 1862
1958  72%V zámku a v podzámčí
1942  77%Divá Bára
2021  72%Babička
2002  79%Povídky
1988  94%Velká kniha pohádek