Dita Saxová přehled

Dita Saxová https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138120/bmid_dita-saxova-aLP-138120.png 4 257 257

Román o tragickém osudu židovské dívky, která přežila koncentrační tábor, ale nedokázala se vyrovnat se svým postavením v poválečném světě. Autor líčí návrat citlivé dívky z koncentračního tábora, kde zahynula její rodina a kde byla svědkem neuvěřitelného utrpení. Chce si vše vynahradit, ale nedokáže se vžít do normálního života a uvěřit ve vlastní budoucnost.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dita Saxová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Pablo70
28.10.2023 4 z 5

Kniha má i nenápadně vložený (ale dobře čitelný) politický rozměr, ač se o něm nikdo nezmiňuje. Děj končí po únorovém rudém převratu v Československu, Dita už je však ve Švýcarsku. Emigrovala a stýská se jí. Hergot, řeknete si, kdyby neemigrovala, žila by si! Jak? To jí přece píše ausgerechnet rudý Munk z Prahy v poslední kapitole: - Jistě slyšíte i tam u vás hodně o událostech, které se u nás staly. Nebude už chudých a bohatých. Bude jen spravedlnost. -
To je to poslání, o kterém se mluví na záložce. - Rudá je barva naděje. Tady i tam, kdekoli. -
Do srpnové okupace byl Lustig v KSČ. Pak také vzal kramle do USA.
Ve fašismu se nedalo žít ale Zaplať Bůh, že i komunismus zkrachoval...
(pozn.: Četl jsem 1. vydání z r. 1962, jak byla kniha později přepracována mi není známo.)

tomas6658
24.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Příběh dívky Dity Saxové, která strávila dobu svého dospívání v koncentračním táboře a jako jedna z mála ze své rodiny a komunity přežila. Autobiografická postava - autor se s předobrazem k ní setkal v rámci působení v židovské obci v Praze.

Děj příběhu se zaměřuje i na vykreslování vedlejších postav - přeživších šoa, s jinými přístupy k životu po válce (většinou o snaze zapomenout na mezní prožitky a vybudovat si nový život). Dita je oproti nim myšlenkově zatížena vzpomínkami na prožité hrůzy (ztráta rodiny v období šoa) a není schopna v podmínkách po válce znovu začít plnohodnotně žít. Prožité mezní situace ji přímo paralyzují. Ponořenost do niterních myšlenek, strnulost v minulosti vlivem mezních prožitků, kterým se hlavní hrdinka nemůže vyhnout a které jsou u ní všudypřítomné - ze kterých není v konečném důsledku úniku. Nemožnost přemýšlet o budoucnosti a plánovat ji kvůli nutnosti žít okamžikem v ghettu a posléze v Osvětimi.

Naturalistický popis hrůz zažitých v koncentračních táborech a odlidštění jejich vězňů. Nemožnost otevření se druhému a otevřené projevení citů - ztroskotání vztahu k několika mužům. Děj je protkán niternými pocity a myšlenkami, často také sebeobviňováním ohledně vlastní nedokonalosti, pocit méněcennosti a vnitřní pochybnosti.

Tragický konec - dívka končí svůj život sebevraždou - motiv úniku před nejistou budoucností a určitého osobního vykoupení z bezvýchodné situace.
Akcentování osamělosti, odcizení a vykořeněnosti ze života hlavní hrdinky. Vykreslení vnitřního rozporu "lidí, kteří se vrátili z války příliš mladí, než aby mohli být ponecháni sami sobě, a příliš vyspělí, než by někomu dovolili, aby se o ně staral".

Základní autorovou myšlenkou díla je motto, že "Život není to, co chceme, ale to, co máme."


sabina5156
20.12.2022 5 z 5

Jak přemýšlet nad světem, který našemu utrpení nerozumí...Jak být soucitný k těm, kteří zlo využívají aniž by museli. Jak přestat srovnávat, porovnávat, vzpomínat...přemýšlet. Kolik životů touha pomoci ve skutečnosti stála. S nadějí a bez přemýšlení jsem si tuto knihu přečetla po "Modlitbě pro Kateřinu Horovitzovou", z toho díla jsem byla unešená. Z touhy po posledním vzdoru za cenu, že bude skutečně poslední - nebo s vědomím posledního vzdoru? Ale Dita, to je příběh jiný. Smutný. Příběh a svědectví o tomhle světě, který má v sobě soucitu sice hodně...ale jen na velmi krátkou dobu, za kterou se lidská duše nestihne vyléčit. Otázka je, zda vůbec někdy. Kromě knih od Lustiga doporučuji také dokument: Arnošt Lustig - devět životů. Odpoví to na mnohé otázky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Kdo čeká trpělivě a odevzdaně, nedočká se ničeho.


Je tu spousta lidí, kteří se mnou nemají nic společného, a ještě víc těch, s kterými nechci mít nic společného já.


Je to zamotané, umím to cítit, ale ne napsat.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Dita Saxová v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených446x
ve Čtenářské výzvě47x
v Doporučených17x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech4x