Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho přehled

Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60782/bmid_holisticka-detektivni-kancelar-dirk-Y9E-60782.jpg 4 447 447

Dirk Gently série

1. díl >

Kdo je Dirk Gently? Jakými případy se zabývá? Připomínají jeho pátrací metody spíše opiového Sherlocka Holmese, nebo bourbonového Phila Marlowa? Nežli se čtenář dočká odpovědí na tyto palčivé otázky, stane se svědkem řady poměrně neuvěřitelných událostí. Je konfrontován se zjevením bytosti zjevně mimozemského původu, prvními posmrtnými zkušenostmi úspěšného podnikatele a přízračnými okolnostmi provázejícími cambridgeský akademický život, které zavánějí nesmrtelností. Dirk Gently dusnou atmosféru nejprve vystupňuje, aby pak spletité dějové linky brilantně vystavěného románu dotáhl do překvapivého konce, kdy se dočkáme ničeho menšího než záchrany lidstva před totálním vyhynutím. Tak ani tentokrát NEPROPADEJTE PANICE!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: , Argo
Originální název:

Dirk Gently's Holistic Detective Agency , 1987


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

Kaik
22.07.2023 4 z 5

"Záchrana lidstva před totálním vyhynutím zdarma."

Typický britský humor v ryzí formě. A ve stejné formě i Douglas Adams, který se při psaní musel skvěle bavit. Začátek knihy mi přišel mírně nepřehledný, ale pak už to byla jízda a já se celý zbytek čtení těšil na osud pohovky. Možná jen je trochu škoda, že postava Dirka nebyla svým excentricky výřečným stylem úplně nepodobná Doctorovi Who. A vlastně Richard byl takový Arthur Dent. Ale co.

Covenant
29.06.2023 4 z 5

Kdysi hodně dávno, jsem tuto knihu četl, ale kromě elektrického mnicha, jsem si vůbec nic nepamatoval. Zřejmě někdo změnil minulost, protože přece nejsem s pamětí na tom tak špatně. Ano, přesně tak to bylo. Knihu jsem začínal číst, začínal číst, začínal číst... asi tak do jedné třetiny, to byl stále začátek. Na tak útlou knihu, mi přišel "úvod" opravdu dlouhý a vleklý. Naštěstí se misky vah přehouply a zbytek knihy prosvištěl, docela smysluplně (na Adamse), až do konce. Žádné popadání za břicho, se nekonalo, ale tak hezky jsem si početl. PS: Kdo píše tyhle anotace? Vždyť to je vyzrazení celého příběhu. Chybí tam už jen část o tom, co měl Dirk k obědu.


alef
26.05.2023 5 z 5

Myslíte, že existuje nějaká logická odpověď na otázku, zda existuje nějaká možnost, jak dostat vzpříčenou pohovku z chodby do místnosti?

Stejně je zajímavé, že fůry skvělých nápadů nejsou nic jiného než starý dobrý princip konec - začátek.
Jo, jo, čtete dobře, ten princip funguje, vy přeci víte, co chcete, jde jen o to vytvořit si dostatečně věrohodnou řadu logicky znějících kroků, které k vašemu závěru povedou :-).

Zjistila jsem, že nejspíš patřím k myšlenkové škole Douglase Adamse, jeho způsob chápání světa mi dokonale dává smysl, a to až do těch nejmenších nesmyslů :-).
Patřím totiž k těm, kteří odjakživa věří že cesta je cíl! A teď se mi to, světe div se, prostřednictvím Elektromnicha, potvrdilo!
A tak, jako už z dřívějška vím, že odpovědí na všechny otázky světa je 42, tak teď jsem, po přečtení této skvělé příručky, ještě zjistila, že dveře jsou cesta! ... prostě musíš věřit! ... že je otevřeš, a bude tam ta správná :-) ...

Víte, existuje spousta programů, které vám pomůžou dojít k rozhodnutí, a to tak, že zváží všechny relevantní skutečnosti, porovnají je a zanalyzují, nakonec vyleze to správné řešení jenže potíž je v tom, že řešení, ke kterému všechno správně seřazené vede nemusí být nutně to, které člověk chce! ... /mě se to třeba stává poměrně pravidelně :-)/.
Takže možná, že to není zas tak špatný nápad, zní to vlastně docela dobře ... "zjistit, jestli je nějaký konkrétní důvod, proč se věci dějí jedna po druhé, a jestli existuje způsob, jak tomu zabránit".

A tak vážení, věřte! Věřte si čemu chcete, protože víra hory přenáší ... a to přes všechny možné důkazy ... věřte ve svou vlastní intuici :-) .

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených690x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených33x
v Knihotéce274x
v Chystám se číst150x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech10x