Dilema všežravce přehled

Dilema všežravce https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166828/bmid_dilema-vsezravce-1Bj-166828.jpeg 4 45 45

Podtitul: Přírodopis čtyř jídel Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu „nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu“ či „nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí“, apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dilema všežravce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

lukas9656
21.10.2021 3 z 5

Důležitá kniha o potravinářském průmyslu - hlavně v USA. Nejvíc mě zaujalo líčení příběhu pěstování kukuřice v USA a tomu, jak se tomuhle byznysu věnuje vláda (peníze), ale i zemědělci (dopady na zdraví dobytku a tím spotřeba antibiotik). Místy zdlouhavá, ale pokud člověk chce vědět, jak se jídlo dostává k nám na stůl a co za tím stojí, tak se v téhle knize najde.

hu_87
17.01.2021 3 z 5

Zajímavá kniha, kde se dozvíte zajímavé souvislosti ze strany potravinářského (a nejen) průmyslu.
Biopotraviny a jejich úskalí - přemíra kukuřice - (ne)spásání trávy býložravci - těžký život zemědělce - to jsou některé náhodné termíny, které mě v souvislosti s knihou napadají. Ovšem dalo by se to vcucnout na mnohem méně stránek. Myslím tím skutečně ty zajímavé informace, které dokážou obohatit.

Autor si zároveň s psaním knihy psal i takový deníček, takže velká část jsou pasáže jeho dojmů, pocitů, případně zdlouhavého popisování toho, jak vařil večeři, kterou si sám "ulovil" (v tomto případě spíš jen jako první uviděl); nebo popisováním jeho filozofických myšlenek a dalších.

Kniha klame odborností pomocí zajímavé obálky a příslušného nakladatelství. Ale tahle kniha prostě byla obrovským zklamáním. Ty nudné a zbytečné "deníkovské" pasáže knihu akorát podkopaly a akorát snižovaly pozornost. Ty pasáže, kde třeba mluvil s nějakým tím farmářem nebo tak, to bylo podnětné a z toho člověk měl tak nějak dojem, že si z toho něco odnáší.
Samozřejmě tu jsou zajímavé věci, člověk přeci jen o některých věcech kolikrát moc nepřemýšlí a díky získáváním informací se jeho pohled na danou problematiku může o něco změnit - ovšem toto je z mého pohledu téma, které by si zasloužilo o tolik více objektivity, těch čistých informací, které by se daly i v praxi využít - a ne, že zhruba půlka knížky bude autorovo deníček.


r@bert
28.04.2019 4 z 5

Přestože většinu věcí popsaných v knížce už jsem nějak tušil, nebo o nich zaslechl, byl jsem překvapen celou sítí souvislostí. Počínaje tím, jak státní politika ovlivňuje co, kdy a jak se bude pěstovat, a jak následně naše pohodlnost a chuť na nové umožňuje výrobcům vydělávat.
Souhlasím s tím, že osobní vsuvky knihu zpomalují, ale na druhou stranu jí dávají "duši".
Pro mě byla nejzajímavěší argumentace pro a proti jezení masa a o lovu.
A ze seznamu zdrojů mám spoustu námětů na další četbu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dilema všežravce v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených8x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst113x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech6x