Diabol v tele přehled

Diabol v tele
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244071/bmid_diabol-v-tele-WJU-244071.jpg 4 91 91

Radiguetov Diabol v tele je výpoveďou mladého človeka žijúceho na začiatku 20. storočia. Hrdina románu dospieva v búrlivých časoch I. svetovej vojny a jeho citové rozpory a neistota sú odrazom rozporných a neistých čias. Autor odhaľuje najtajnejšie a najprotikladnejšie myšlienky mladého chlapca a ich prostredníctvom odkrýva pravú tvár vtedajšieho sveta. Ako protiklad ukrutnostiam vojny stavia najkrajší ľudský cit — lásku. Úprimnosť, čistota a úspornosť vyznania radia túto útlu knižku ku klenotom svetovej literatúry. Román bol aj sfilmovaný a hlavnú postavu stvárnil legendárny Gérard Philipe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Le diable au corps , 1923


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Diabol v tele. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Janadvorackova
28.05.2024 2 z 5

Sto let stará knížka.
Autor toho moc nezažil, zemřel zhruba ve věku svých hrdinů.
Přišlo mi to ovšem hrozně o ničem. Šestnáctiletý kluk řeší, že až bude jeho devatenáctiletá milenka starší, on teprve začne žít. A ona už pro něj nebude žádoucí.
Kdyby byla starší o dvacet let, asi bych se nesmála.

Pozadí války, odloučení, nadějí a doufání. A nebo nedoufání, že se muž z vojny vrátí, je dojemné, dobové, zajímavé, atmosférické a sakra letí.
Asi každý hloupý příběh musí mýt dojemné pozadí.

tereza6491
15.10.2023 4 z 5

Příběh plný emocí, který vás i na 80 malých stranách vtáhne a nepustí. Knihu jsem si vybrala náhodou ve veřejné knihobudce, vůbec jsem netušila, o co půjde a po přečtení jsem tak ráda, že na ní ulpěl můj zrak. Dovětek o osobnosti autora ještě podtrhl silný dojem z tohoto románu. Krásná práce.


žlučníkář
24.06.2023 4 z 5

Už když jsem to otevřel, bylo mi naprosto jasný, na kterým místě se v tom těle ten ďábel nachází. Děje se to ve Francii za války a poďobanej vořežprut do ní nemusí, protože ještě nosí učebnice. Jenže mu představí jednu patlalku a hned to tady máme. Tata mu povídá: zapomeň na ní spratku, známe se s její rodinou a ona je starší a zasnoubená. To asi poďobance přitahuje, protože jí nemůže vyhnat ze svejch představ. Koukne na ní, ona na něj koukne, změří si ho od shora dolů a povídá mu. Kloučku, koukám, že stavíš stany, a to jsi ještě ani nic neviděl....

Tak jde čas a poďobanec brousí nenápadně, místo aby se učil, kolem jejího baráku a potkaj se. Ona mu vypráví, že její snoubenec tráví většinu cestu na cestách po zákopech Evropy, a jestli na ní nevypustí toho ďábla. Co asi ten frantík udělá je jasný. Zahodí knížky a najednou neví, kde má oblečení. Ty vole, tohle na ně musí rupnout. I když jsme ve Francii a tam se nad tím maximálně nakonec jenom mávne rukou, a tak poďobanec dostane školu. Teda o dost jinou, než v opravdický škole. Jenomže když se dává často ďábel do trouby, tak je dost dobře možný, že se v tý troubě nakonec nějakej dort upeče.

Pak se dějou věci, jako před koncem šachový partie. Pár figurek, šach, úskok, šach, ofenziva, šach... Hele, kdo dá komu mat a vyhraje brusle, aby z toho mohl parádně vybruslit nikomu neřeknu. Tak jako tak, vořežprut, patlalka a její zakopanej snoubenec udělaj kolo kolo mlýnský a šupem jsou na posledních stránkách. Až se budeš nudit, dej si to klidně k večeři.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Diabol v tele v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených2x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x