Dětství, chlapectví, jinošství přehled

Dětství, chlapectví, jinošství https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81997/detstvi-chlapectvi-j-81997.jpg 4 54 54

Autobiografická trilogie, již autor psal v letech své vojenské služby na Kavkaze (1851–1856), je básnickým účtováním s vlastním mladým vývojem a obrazem vnitřního růstu celé autorovy generace. Do obrazu jejích hrdinů vložil Tolstoj nejdůvěrnější znalost svého vlastního nitra, pronikavou analysu svého vlastního mládí. S otevřenou sebektritikou ukázal na svém Nikolenkovi Irtěnevovi, jak bolestně a těžce v něm rostl ze zmatků a tápání člověk. Dokonalý realista a psycholog nikde přitom nepřekročil hranice představivosti dětského světa. Již v tomto prvním svém díle Tolstoj „zobrazil mistrovsky sotva postižitelné projevy vnitřního života, které se střídají s neobyčejnou rychlostí a nevyčerpatelnou rozmanitosti“. Tuto zvláštnost psychologické analysy Tolstého – neomezovat se na zobrazení výsledků psychologického procesu, nýbrž zobrazovat proces sám – charakterisoval již Černyševskij jako „největší přednost a nenapodobitelnou svéráznost“ Tolstého talentu.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Dětstvo, otročestvo, junosť , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dětství, chlapectví, jinošství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

engelmar
29.03.2023 3 z 5

V této knize je vidět Tolsteho mistrovství, jak dokáže barvitě popsat takové obyčejné věci, jako studentskou pitku, nebo jízdu kočárem.

Co se týče děje, už mě to trochu začínalo nudit, jak chodí po těch zkouškách a navštěvuje ty lidi, taky mi to přijde neukončené, možná proto, že čtvrtý díl, který Tolstoj plánoval napsat už nikdy nenapsal. Zajímavé jsou ale i Ruské reálie vyšší společnosti té doby, třeba jaký důraz byl na to mluvit Francouzsky a kdo to neuměl byl mimo.

Je to moje první kniha od Tolstého, kterou jsem četl a určitě si rád přečtu nějakou další.

vitaly0472
11.07.2018 3 z 5

Dobré pro pochopení svého vlastního dospívání.


lord-artoo
07.11.2014 3 z 5

Rozkošně jsem se v mnohém popisu nacházel! Tolstoj má bezpochyby talent na věrohodné popsání vnitřního světa, který je s to pozorovat s odstupem v podobě vypravěče v první osobě. Co se děje těchto tří povídek týče, je to spíše vata sloužící k rozpohybování duševních pochodů hlavní postavy a tedy není záhodno nic závratného očekávat.
Má doporučení fanklubu velkého Lva a milovníkům psychologické prózy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Čarovné dědictví, Ledový dům a dalších 21 nových eknih zdarma

19.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dětství, chlapectví, jinošství v seznamech

v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit3x