Děti a svět pohádek přehled

Děti a svět pohádek https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85785/deti-a-svet-pohadek-85785.jpg 4 17 17

Rozbor světově známých pohádek psychologem z hlediska přístupů: historického, hlubinně psychologického a ekologického. Kniha pojednává o psychologických významech vyprávění a četby pohádek. O tom, co se odehrává v mysli dítěte, když pohádku čte nebo když jí naslouchá. Je určena také rodičům a vychovatelům. Je to kniha nejen o významu klasických pohádek, ale i o obecném významu a smyslu pohádek v dětském životě. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti a svět pohádek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

bacouch
09.01.2020 4 z 5

Autor psychologicky rozebírá nejznámější české pohádky a propojuje je se základními problémy vývojové psychologie. Čtenář se pak v této knize dozvídá více o rodičovské lásce, rivalitě mezi sourozenci, o etickém zakotvování mezi dobrem a zlem, o dětských úzkostech, primární sexualitě, o žárlivosti matek na dcery atd.Vše na pozadí pohádek. Musím říci, že kniha mne velice zaujala.

hladko
21.08.2014

Nejsem velkým zastáncem takových významových výkladů, kdy psychologové za každým vybočením z normálu vidí neukojený sexuální pud, v každém rozporu s otcem oidipovský komplex a v každé cigaretě zamrznutí v orálním stádiu dospívání. Ale Děti a svět pohádek je kniha napsaná psychologem, a jak je trefně poznamenáno v anotaci, vše by vypadalo zcela jinak, kdyby knihu zpracoval lingvista, etnograf nebo folklorista. A tak se v knize můžeme mimo jiné dozvědět, že červená barva Karkulčina čepce znamená v symbolickém náznaku skrytou, nevyzrálou a zvídavou erotiku, že snědením jablka se Sněhurka stává dívenkou, u níž se sexuální funkce definitivně probudily k životu, nebo že mluvící kůň je otcovské a maskulinní, zřetelně polarizované imago, tedy moudrý, vciťující se a životní oporu představující táta. Na druhou stranu najdeme v knize spoustu zajímavých a praktických kontextů a informací. Kniha může dobře posloužit také rodičům, kteří díky ní pochopí především to, jak důležitým činitelem pro zdravý vývoj dítěte je nejlépe vyprávěná, čtená a dejme tomu i kvalitně zfilmovaná klasická pohádka.


ShabbyScarlett
03.11.2013

Scháním tuto knížku. Prosím nabídněte. Předem moc děkuji!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Děti a svět pohádek v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Michal Černoušek
česká, 1945 - 2005
1990  88%Děti a svět pohádek
1988  79%Sen a snění
1996  78%Sigmund Freud: dobyvatel nevědomí
1994  82%Šílenství v zrcadle dějin
1992  87%Psychologie životního prostředí