Deset dnů, které otřásly světem přehled

Deset dnů, které otřásly světem https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129938/bmid_deset-dnu-ktere-otra-129938.JPG 4 10 10

Reportáž aktivního účastníka o prvních dnech Velké říjnové socialistické revoluce. Reedova výpověď není pouhým výčtem faktů, ani sborníkem dokumentů, ale spíše sledem obrazů vystihujících náladu, ovzduší a pozadí revolučního dění.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Orego
Originální název:

Then Days that shook the World , 1919


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deset dnů, které otřásly světem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Kniga47
05.01.2024

Pro JAG9 kdyby jste si aspon zjistil zda jde i tu samou verzi co vydavali komanci, tedy bez zminky o Trockem nebo zda jde konecne o kompletni verzi...

JAG9
14.10.2023 odpad!

Kniha od amerického komunisty o ruském komunistickém převratu. V češtině už vyšlo okolo deseti vydání. Asi šest vydání vyšlo za minulého režimu, hojně v padesátých letech. Takže si asi dovedete představit, co je to za zázrak. Téhle knihy jsou plné antikvariáty za cenu pár korun, bez většího zájmu nakupujících. Absolutně tedy nechápu, co v nakladatelství Leda brali za matroš, že to v roce 2021 vydali znovu!!! Jestli to bylo kvůli stoletému výročí KSČ a čekali nějaké prodejní žně z této strany spektra, nevím. Každopádně již od půlky roku 2023 jsou toho plné obchody ze sítě Levné knihy, kde jsou toho štosy, hromady, hory a velehory v komínkách a za cenu 79 se tomu člověk může jenom smát. Né, opravdu tohle nechcete ani jako podložku pod rozviklaný stůl.
---
Edit 16.1.2024, reakce na komentář Kniga47 z 5.1.2024. Vážená paní, Vy si raději zopakujte mateřský jazyk pro základní školu. Interpunkce Vás zcela minula. Navíc "kdyby jste" může napsat už jen úplný ňouma. Kniha vyšla před komunistickým převratem v letech 1926, 1931 a 1946, kdy nebyl důvod cokoliv zamlčovat. Dále vyšla kniha v roce 2007. Tento překlad dělala stejná překladatelka jako poslední komunistické vydání v roce 1982. Tato paní zemřela v r. 2016. Poslední vydání z r. 2021 je rovněž její překlad. Kniha vyšla 5 let po smrti překladatelky. Je tedy zcela zjevné, že o žádný nový převratný překlad (nějaké snad unikátní vydání, které by nikdy nevyšlo) nejde. Tolik k Vašemu osočování.


jozik_v_tumane
19.11.2021

Po dvou kapitolách končím. Je nesmysl říkat, že je kniha objektivní a nezaujatá, jestliže k prvnímu vydání napsal předmluvu Lenin a vychválil ji do nebes, a pokud je Reed pohřben u zdi Kremlu. Je jasné, že Reed byl probolševicky smýšlející a tak je kniha také napsána. Kromě toho jsem nepochopil koncept knihy, ani se to nepokouší o historiografickou vyváženost, jde to zbytečně do podrobností v rozporech mezi zástupci stran a hnutí, ale nějaký celkový smysluplný obraz o dění to neposkytuje. Kniha nevypráví příběh revoluce, ale jen zcela úmorným způsobem popisuje, kde kdy jednal jaký výbor, kdo tam pronesl jakou řeč a co schválil. Do toho autor přidává k dobru úplné nesmysly typu, jakou zelňačku si dal v ÚVV. Koho to zajímá? V textu se ztrácím, chybí červená nit, rámec, a to jsem četl před rokem Dějiny ruské revoluce od R. Pipese, takže mám o ní nějaké povědomí. Zajímá-li vás bolševická revoluce, doporučuji Pipese.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deset dnů, které otřásly světem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených14x
v Doporučených1x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

VŘSR

Autorovy další knížky

John Reed
americká, 1887 - 1920
2007  80%Deset dnů, které otřásly světem
1979  0%Vzbouřené Mexiko
1974  0%Pancho Villa
1932  0%Ve víru mexické revoluce