Deník venkovského faráře přehled

Deník venkovského faráře https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220028/bmid_denik-venkovskeho-farare-220028.jpg 4 36 36

Slavný román francouzského katolického spisovatele (1888–1948), který deníkovou formou zachycuje myšlenkový svět i osudy mladého venkovského kněze, trpícího smrtelnou nemocí. Celé dílo je působivým vnitřním monologem člověka, který chápe své kněžství jako úděl, jako nejvyšší poslání a těžce zápasí jak se svou krutou nemocí, tak s nepochopením svých farníků – zlomyslných vesničanů, tak s nepochopením nadutých obyvatel zámku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rozmluvy
Originální název:

Journal ďun curé de campagne , 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník venkovského faráře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Forestwalker
16.01.2024 5 z 5

Cítím potřebu obhájit si, proč jsem knihu zařadil do knižní výzvy s tématem alkoholismu hlavního hrdiny.
Ta náboženská asociace těžce nemocného kněze, který dokáže jíst jen chleba a pít víno, je samozřejmě jasná. Pochopitelně okolní postavy, ať už hrdinovi přátelé či prostí farníci, to vnímají úplně jinak a venkovského faráře prostě považují za alkoholika. Je příznačné, že hlavní hrdina nedokáže bez vína existovat do té míry, že v průběhu knihy pije čím dál horší a zřejmě hlavně i levnější patoky. Jen čtenář a venkovský farář ovšem mohou pochopit, že to jinak nejde.
Kniha je velice silná, klíčový je samozřejmě moment dlouhé rozmluvy s hraběnkou, ale je tam i spousta skrytějších, ovšem drtivých detailů - např. když si hlavní hrdina pere sutanu a přitom zjistí, že není špinavá ani tak od bláta, ale od vlastní krve, kterou zřejmě v bezvědomí chrlil, aniž by o tom vůbec věděl.
Ke knize jsem se dostal díky tomu, že jsem nedávno viděl operu Dialogy karmelitek, ke které Bernanos napsal libreto a která byla provedena tak působivě, že se rovnou v divadle několik lidí psychicky složilo (a to si myslím, že operní publikum zvyklé na Verdiho házení dětí do ohně musí být docela otrlé). Řekl jsem si tedy, že se v antikvariátu poohlédnu i po dalších knihách autora.

Legens
15.12.2023 5 z 5

To, co činí tuto knihu tak výjimečnou je to, že je skutečně psána formou deníkového záznamu Čili je zde popisováno to, co dotyčný v dané chvíli pokládal za vhodné zaznamenat. Tím jakoby pokulhává děj knihy, ale to je vedlejší. Je zde totiž maximální možný prožitek okamžiku, ať se to týká čehokoliv - víry, rozhovorů, prožívání nemoci, setkávání se s nejrůznějšími lidmi různých charakterů, a jiné. Skvělá jsou setkání s farářem z Torcy. Během dlouhého hovoru s hraběnkou můžeme rozpoznávat jak nalézat cestu ven z pekla na zemi. Fascinující je závěr, kdy vážně nemocný kněz jde na radu k lékaři, následně ke svému příteli a jeho družce a čtenář zjišťuje, že všichni tito lidé jsou vážně nemocni a pravděpodobně zemřou velmi krátce po protagonistovi knihy. Knihu dle mého názoru zde nejlépe vystihl svým komentářem uživatel mirekturbak.


sika444
04.05.2021 5 z 5

Mistrovské dílo, v němž je ústřední scéna pečlivě připravována úvahami a promluvami postav. Gradace poslední třetiny je závratná. Je neuvěřitelné, kolik dynamiky a vnitřního děje je možno skrýt v deníkových zápiscích. Spirituální rozměr by si vyžadoval samostatnou stať, obraz Boha a následování Krista, jak jej popsal Bernanos, je jedinečný.
"Všechno je milost."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Lidé soudí peklo podle zásad tohoto světa, a peklo není z tohoto světa. Není z tohoto světa, a ještě méně z křesťanského světa.


Rodinné nenávisti jsou nejnebezpečnější ze všech, poněvadž se ukojují den ze dne, ustavičným stykem, a podobají se oněm otevřeným vředům, které otravují pozvolna, bez horečky.


Ocenění knihy (1)

1936 - Grand prix du roman de l'Académie française


Kniha Deník venkovského faráře v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech3x