Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona přehled

Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37914/dejiny-strany-mirneh.jpg 4 107 107

Politické a sociální dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona, prodchnuté duchem lehkovážné improvizace, jsou satirickým odsouzením doby jejími vlastními prostředky.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

józi.odkudkam
19.05.2024

Vlhkostí zkrabacený paperback (spad mi do vany) Dějin Strany mírného pokroku v mezích zákona vydaný péčí Levných knih je už léta erárem mého nočního stolku, kam pro něj čas od času sáhnu a epizodicky v něm listuji...abych si včera večer uvědomil, jak jedinečným oknem do Haškovy duše je. Mezi řádky tu zjevuje realitu svého bytí. Obklopen světskostí lidského hemžení tuto i nefiltrovaně reflektuje; narozdíl od protagonistů zabředlých v svých dramatech ale sám stojí jakoby duševně mimo...nebo uprostřed, kde, jsouc osou pouťového kolotoče, sleduje míhání lidských tužeb a obrazů. Žít z ruky do úst, nespután majetkem, závazky či budoucností si asi takový mindset žádá. Hašek umřel mlád, sám a bez prostředků, což objektivně vzato nic moc. Rád si představuji, že i tuhle potrhanou záclonu přijal se švejkovskou bohorovností, zachumlal se do ní a dal si posledního šlofíka. Pokoj tam nahoru všem vlídného ducha.

PS: Své předchozí hodnocení měním a nulové.

Apo73
09.03.2024 4 z 5

Hašek je gejzír slov, absurdit a "švejkovského" přístupu ke světu. S naprostou vážnou tváří, v tomto případě v rouchu různých vážných politických projevů, vykládá takové hovadiny, že se člověl musí smát. Tento výbor jeho textů je skutečně esencí (poněkud ale jednostranného) myšlení o politice, je mnohomluvný, permanentně se pohybuje mezi velkolepostí a naprostou miniaturní drobnou pitomostí. Haškovi se daří využívat různé metafory, přirovnání, mluví o konkrétnostních absurdnostech jako o základních pilířích lidstva - kapř. kapitola Pronásledování prvních křesťanů na Vinohradech, , kde jde o pana Kopejtka, který musel, aby mohl hrát v hospodě karty, odvolat, že věří v Boha.
Je to zároveň dokument jeho doby, ale je fakt, že politika viděná jeho očima je velmi současná. Například dokáže napsat naprosto dehonestujícím způsobem životopis dr. Karla Kramáře ("Dr. Kramář má totiž ve zvyku, že v dobách nejtěžších zápletek politických, když je českému národu nejhůře, odjede z Čech na Krym, a když se vrátí, již je po bouři...", s. 63) nebo dr. Františka Soukupa (přirovnává jeho parlamentní vystupování k jednotlivým indiánským kmenům, s. 67), umí napsat plamennou obhajobu toho, jak je nám tady krásně a jak je neuvěřitelné, že si někdo vůbec může stěžovat na poměry ("Věznice jsou zařízeny takřka přemychově, a zavedeno v českých věznicích králičí maso...Nelze si představiti větší spokojenosti, jako když si můžeme zakouřit dobrá rakouská viržinka...", s. 49), a všechno je dotaženo do naprosté krajnosti. Když někoho uráží, líbezně se u toho usmívá a je tak přeslušný, až se sluníčko rozzáří.
Takže je to roztomilá knížka, plná roztomilých zlovoností, špílců a urážek, které ale přesně cílí na obor politiky jako na dějiště lidských malostí a velikášství. A to asi tak bude vždycky.


Pytlík
16.04.2022 5 z 5

Kdepak Švejk, tyto Dějiny jsou naprosto geniálním Haškovým dílem. Popis misionářské cesty, týden s Dacany, vévoda makedonský Klimeš, pumpování Machara, básník Racek, Májové výkřiky a spousta dalšího je úplným vrcholem humoru, co se kdy zrodil v naší kotlině. Asi kladně působilo to, že Hašek dílo napsal snad v jediném období, kdy nepil? (Když tedy vynecháme Rusko, kde ale měl jiné starosti). A asi také to, že důvodem pro psaní nebyla snaha okamžitě získat nějaké peníze, jako je tomu u povídek a Švejka. Člověka až mrazí, když si uvědomí, že stačilo málo a toto dílo by vůbec nebylo známé, stačilo by, aby se ten rukopis jednoduše ztratil někde v průběhu dlouhých let, kdy se jen tak někomu někde válel ve skříni.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených151x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených9x
v Knihotéce129x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit5x