Dějiny amerického národa přehled

Dějiny amerického národa https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206698/bmid_dejiny-americkeho-naroda-206698.jpg 4 29 29

Dějiny amerického národa v Johnsonově podání jsou o to dramatičtější, že se v nich anglický historik pokouší postihnout zápas o charakter a smysl americké kultury. Na rozdíl od dnešních revizionistů, kteří tvrdí, že Spojené státy jsou jen slepencem rasových a národnostních skupin bez společně sdílené kultury, nebo těch, kteří tvrdí, že Američané jsou pouze politickým národem, je autor přesvědčen o specifickém významu náboženských a kulturních angloamerických znaků, které se vyvíjely od příchodu prvních osadníků až po dnešní dny. Johnsonova kniha způsobila ve světě senzaci nejen proto, že nebere ohledy na politickou korektnost a bojuje s různými levicově liberálními mýty, ale také autorovým nesmlouvavým smyslem pro fakta a mimořádně dramatickou dikcí. Recenzenti se vesměs shodují v názoru, že tak otevřeně, přímočaře by ji žádný Američan nemohl napsat.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Leda
Originální název:

A History of the American People , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny amerického národa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Hobo
07.05.2023 5 z 5

Zdařilý pokus o objektivní dějiny USA, přestože jsou patrny sympatie autora k Američanům, navíc zřejmé i z jazykové blízkosti. Nutno si položit otázku, zda objektivní pohled by byl zajištěn autorem nesympatizujícím či nepřátelským...
Zaujaly mě zejména následující tvrzení, které podle mého dobře charakterizují americký národ i vzhledem k jeho současnému vývoji:
"Federální agenti Delawarům a Wyandotům v roce 1785 řekli: Na tuto zemi máme nárok jako na dobyté území a budeme to my, kteří budou dávat, nikoli naopak."
Vztah k Indiánům je dobře patrný i vzhledem k tvrzení, že "divoši se mají asimilovat". Ovšem pravda je, že jakmile se ve větší míře skutečně asimilovali, narazili. Úryvek o Čerokijích, který to dokresluje, je dost dlouhý, proto ho uvádím v diskusi.
Význam pro dějiny Američanů má samozřejmě i jejich vztah k osobnímu vlastnictví zbraní (se kterým naprosto souhlasím). Paul Johnson píše:
"Američané vcelku respektovali tradici zvykového práva, podle níž měl v jakékoli roztržce hrozící násilím ohrožený jedinec povinnost vyklidit pole. Neučinil-li tak, mohl si za své případné zabití sám."
A je to. Už víme, jak Američané uvažují i v době, kdy převzali roli světového četníka, nikoli tedy pouze na vlastním území.

Lolila
24.02.2021 5 z 5

Veľmi dobre napísané dejiny od kolonizácie, kedy prví osadníci prichádzali na nové územia, ako ich osídľovali, bojovali za nezávislosť. Kniha je nabitá udalosťami, faktami, menami, rokmi... Opisuje postoje a kroky prezidentov Ameriky, známych a aj menej známych. Autorovi sa podarilo vytvoriť prehľad o vzniku demokracie, jej vývoja, boj za slobodu, občianske a ľudské práva, štruktúru politického zriadenia. Zároveň poukazuje na negatíva Američanov a ich snahu presadiť svoju demokraciu do všetkých krajín sveta bez toho, aby si uvedomili dopad tejto snahy. Žiadne prikrášľovanie, ohýbanie faktami.... pravdepodobne preto, že spisovateľ nie je Američan.:-) Určite odporúčam prečítať.


monika2813
23.02.2021

Moje první kniha o amerických dějinách. Skvěle napsaná, čte se to jak příběh, takže prakticky samo :). Velmi příjemné na čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dějiny amerického národa v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených45x
v Doporučených2x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x