Dědečkův deník přehled

Dědečkův deník https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340669/bmid_dedeckuv-denik-Xg7-340669.jpg 4 34 34

Jedním z výchozích bodů knihy, mapující období let 1880–1953, je deník válečného zajatce Josefa Bačovského, který jako rakouský domobranec prošel několika těžkými bitvami 1. světové války a poté padl do ruského zajetí. V něm prožil mimořádnou anabázi, během níž proputoval křížem krážem tehdejší Rusko od Sibiře přes Petrohrad k Bílému moři za severní polární kruh a odtamtud na jih ke Kaspickému moři, na Kavkaz, do Baku... Zajetím však zasahování takzvaných velkých dějin do jeho života teprve začalo. Jeho česko-německá rodina se musela vyrovnávat s novými poměry po vzniku Československa, s hospodářskou krizí 30. let. Vesnice, v níž žil, se stala dějištěm nacistického puče na podzim roku 1938, za 2. světové války si v ní zřídil koncentrační tábor Oskar Schindler, v roce 1945 se tam utábořila Rudá armáda. Část rodiny se po válce dostala do divokého odsunu. Po únoru 1948 turbulence pokračovaly. Kniha, kterou připravila k vydání zkušená publicistka Libuše Koubská, nabízí čtenářům obraz dramatických a rozhodně nikoliv černobílých dějin běžných lidí, jejich názorů, snažení, nadějí, zklamání, tragédií i pozitivních odkazů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dědečkův deník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Penicuik333
24.07.2023 2 z 5

Ze začátku mi kniha připadala toporná a příliš faktografická, ale postupně jakoby se autorčin styl uvolňoval a zemocňoval a já díky ní objevila jeden neobyčejný příběh česko-nemecke rodiny a dozvěděla se spoustu nového z dějin českého 20.stoleti.

Chesterton
30.10.2022

Nevím jak popsat svoje rozpaky nad knihou. První kapitola optikou malé Lízy mě nadchla. Rok 1953 a česko-německé vztahy očima malé holčiny, byly moc fajn. Dědečkův deník ještě taky zaujal. Alespoň první dvě kapitoly rozhodně, ovšem už se to začne tak nějak rozmělňovat a stávat více 'poučno-dějepisným' i přesto, že autorka má evidentně snahu, dobu nám přiblížit. Téma mě hodně zaujalo, ale ráda bych četla lépe zpracovanou beletrii. Jistě je na vině i moje malá trpělivost s textem, ale nechci se úplně do čtení nutit. Hodně souzním s Lenka4 a kloin. Můj čas je drahý :o)


5holek
30.09.2022 5 z 5

Líbila se moc. Neřekla bych, že klouže po povrchu. Spíše se autorka rozepisuje a jde do podrobností tam, kde má dostatek podkladů, zatímco tam, kde domýšlí, nechce ublížit křivým slovem ani myšlenkou, což naprosto chápu. Malé osudy na pozadí velkých dějin.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dědečkův deník v seznamech

v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit7x