De profundis: Zápisky ze žaláře v Readingu a Čtyři listy přehled

De profundis: Zápisky ze žaláře v Readingu a Čtyři listy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16031/de-profundis-zapisky-ze-zalare-v-readingu-a-ctyri-listy-16031.jpg 4 72 72

Zápisky z vězení významného irského spisovatele a jeho intimní korespondence. Jedná se o Wildeovu zpověď i obranu, proti nespravedlnosti a nelidskosti anglických zákonů a celému trestnímu systému, který ho za homosexualitu odsoudil k dvouletému vězení.

Literatura světová
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

De Profundis , 1905


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize De profundis: Zápisky ze žaláře v Readingu a Čtyři listy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

That_lil_Suzz
12.02.2023 5 z 5

*recenze byla psaná začátkem r. 2021, uprostřed covidu*

"Neboť pověz mně, kdo je tvým přítelem, a já ti povím, kdo jsi."

"Na jistých místech není nikomu dovoleno smát se, leč skutečným šílencům; a také v jejich případě je to proti předpisu: jinak bych se tomu snad smál..."

"Moje paní nerozumí mému umění pranic a nelze od ní tedy očekávat, že by se o ně nějak zajímala."

"Neobhajuji své jednání. Vysvětluji je."

"Nemusím Ti říkat, že dar obrazotvornosti je pro umělce nejvyšší a jedinou formou života. Žijeme tím, že se projevujeme."

Momentálně asi dost zřejmě kniha, která mi zachránila život. Oscar Wilde v Dorianu Grayovi i zde nastavuje velmi kruté a tvrdé zrcadlo moderní společnosti konce 19. století. Až dodnes je tato kniha poplatná naší době, módě i trendům, byť se to může jevit zcela opačně. Oscar Wilde zde mluví o odčinění svých hříchů, křivd, lží, přetvářek, pozlátka bohaté smetánky tehdejší doby. Tyto problémy nalézáme až dodnes, dokonce i v roce 2021 s koronou, vládou, bídou, smutkem, osaměním a peněžním strádáním dnešních obyvatelů této zkažené země a civilizace. Měli bychom častěji číst knihy jako Obraz Doriana Graye, Zločin a trest, Hrabě Monte Christo, Smrt krásných srnců, ........ Všechny tyto knihy jsem přečetla v 17 jako maturitní četbu a dodnes se k tomu tak trošinku vracím a nalézám v těch knihách útěchu v mém smutku a trápení. Oscar Wilde též mluví o osvobození mysli, člověka i duše od různých bolestných přetvářek i lží, kterými dozajista všichni za svůj život určitou měrou trpíme. Někteří více, jiní méně, avšak úplně všechny děje, jevy, emoce, nálady a události na této planetě si vybírají svou bolestnou daň. V 17 letech, kdy jsem napsala dost recenzí na knihy (z nichž většinu jsem zde na databázi knih zveřejnila), jsem ve svých recenzích spoustu knih plně nedocenila ani nepochopila, to se však s mým leč stále mladým, ale přibývajícím věkem začíná plynně a pozvolně, pomalu měnit. Filmy a knihy, které jsem dříve obdivovala, dnes beru s rezervou a nadhledem, i když si k nim stále dokážu uchovat původní zálibu.

Avšak to už jsem obloukem odbočila k jiným věcem. Co chci říct... vracejme se aspoň jednou za čas více k řecké, římské či jakékoli jiné mytologii, historii a umění. Zjištěme si něco například o SKUTEČNÉM buddhismu či Japonsku a jeho kultuře. Občas je třeba poučit se z chyb historie a hledat nové začátky v kulturách zcela odlišných od všeho, co jsme zatím měli tu možnost poznat.

Liturgievpatek
07.12.2021 5 z 5

Fascinující, krásné, odvážné.


Malýmedvěd
06.05.2018 3 z 5

Knížka vyžaduje relativně velké soustředění od čtenáře a také nějaké znalosti ze života OW. Moc se mi líbilo sledovat myšlenkové pochody a duševní rozpoložení. OW ukazuje, že to měl v hlavě srovnané a uměl jasně formulovat myšlenku a dokonale vládl slovem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha De profundis: Zápisky ze žaláře v Readingu a Čtyři listy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených112x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených14x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit9x