Danubia - Osobní pohled na dějiny habsburské Evropy přehled

Danubia - Osobní pohled na dějiny habsburské Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265869/mid_danubia-osobni-pohled-na-dejiny-hab-265869.jpg 4 14 14

Čtivá a na širokou veřejnost cílená historie Habsburků v Evropě. Autor se snaží podat čtenáři komplexní pohled na dějiny rodu Habsburků od počátku jejich vzestupu po první světovou válku. Nezahrnuje přívalem dat, spíš nabízí lidské portréty jednotlivých zajímavých členů rodu, především králů a císařů, a zasazuje je do kontextu doby a dění.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Danubia: A Personal History of Habsburg Europe , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Danubia - Osobní pohled na dějiny habsburské Evropy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

baacinka
02.05.2021 3 z 5

Čtenář ve mě by hodnotil výš, mnohem výš. Několikrát jsem se nahlas zasmála, především autorovým trefným poznámkách. Nápad propojit popis dějin s cestopisem mě nadchl. Ale historik ve mě křičel, nečti to, přivodíš si infarkt. A učitel dějepisu v pravidelných intervalech úpěl. Těch dezinterpretací tam bylo prostě příliš. Ano, byly tam s cílem pobavit, autor nechtěl nikoho manipulovat. Ale byly tam a nejvíc mě děsí ty, o kterých nevím, protože s dějinami východní částí říše zdaleka tak obeznámena nejsem. Takže to můžu doporučit jen velmi poučeným čtenářům, aby se pobavili zajímavou četbou. Méně poučený zájemce o dějiny se tam dočte příliš mnoho informací, kterými by už na základní škole svého učitele nepotěšil.

bethulda
25.01.2020 5 z 5

Když se sejde milovník historie (autor) s milovníkem historie (čtenářem), vzniká z toho dobrodružná jízda historií střední Evropy, díky které se toho dozvíte spoustu nejen o pár desítkách lidí, ale také o stavbách, obrazech a hudbě. Některé části knihy by se daly rovněž s úspěchem použít jako vtipný a neotřelý průvodce po městech v bývalém Rakousku-Uhersku. Čtení knížky byl opravdu úžasný zážitek, vřele doporučuji!


petr_
05.01.2020 4 z 5

Autor se nesnažil popisovat chronologicky vládnutí Habsburků, ale zaměřil se na to jak se stali dominantním vládnoucím rodem v Evropě, jak se dostali do Španělska (což jsem tak dlouho nevěděl). Mohu souhlasit s tím, že vlastně vyplňovali uvolněný prostor po dalších vymírajících královských rodech. Velmi pěkný je také vznik národních politik a jeho vliv na další budoucnost Habsburské monarchie.
Kniha vlastně doplňuje mezery ve znalostech historie, které nám mohly ve škole sledováním letopočtů uniknout. A historie je znalost dějinných vztahů a souvislostí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Danubia - Osobní pohled na dějiny habsburské Evropy v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x