Dáma v zlatom přehled

Dáma v zlatom https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253069/mid_dama-v-zlatom-253069.jpg 4 141 141

Strhujúci príbeh majstrovského diela Gustava Klimta Portrét Adely Blochovej-Bauerovej Za koľkými obrazmi sa skrýva toľko vášne a lásky, ale aj toľko tragédií? Fascinujúci príbeh diela Gustava Klimta a jeho modeliek, s ktorými si dejiny zahrali krutú hru. Gustav Klimt patrí k najvýraznejším zjavom svojej doby a tento príbeh by bol výnimočný aj vtedy, keby končil dátumom jeho smrti. On však pokračuje takým nezvyčajným tempom a smerom, až by si mnohí protagonisti radšej priali, aby sa nikdy nestali jeho súčasťou. Obraz Adele Blochovej-Bauerovej patrí k najvýznamnejším dielam moderného umenia. Jeho autorom je charizmatický muž s množstvom vzťahov aj nemanželských detí, žena na obraze pochádza z vyšších kruhov a jej židovská krv zohrá v celom príbehu oveľa väčšiu úlohu, než by si ktokoľvek na začiatku minulého storočia dokázal predstaviť. Autorka knihy zachytáva viac než sto rokov dramatického živote strednej Európy a Viedne, ktorou sa prehnali umelecké avantgardy, ale aj nacisti a povojnové roky sa niesli v znamení budovania mýtu o Rakúsku ako prvej Hitlerovej obeti. Kruté dejiny zmietli časť jej obyvateľov a s nimi aj všetko, čo kedy mali, vrátane vzácnych umeleckých diel, ktorých vznik ako mecenáši moderného umenia podporovali. Kniha opisuje príbeh Gustava Klimta, jeho osudových žien a potomkov, ale aj boj Adelinej netere Marie Altmannovej o navrátenie ukradnutých obrazov a osudy desiatok významných osobností európskeho kultúrneho života, ktorých životy sa pretli za nečakaných okolností. Film inšpirovaný týmto príbehom je v slovenských kinách od 25. júna 2015... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Premedia
Originální název:

The Lady in Gold , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dáma v zlatom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (49)

elexmil
29.02.2024

Odkládám nedočtené - čekala jsem podle štítku "beletrizovaný životopis", shoduji se s Knihomolkou, že je to spíše dějepis. Na takovou dějepisnou knihu musí mít čtenář tu správnou náladu a já ji asi nemám. Hvězdami nehodnotím, protože pro jiné trpělivé čtenáře milující dějepis je obsah určitě zajímavý. Zvládla jsem část do Klimtovy a Adélininy smrti - popis atmosféry ve Vídni a tehdejší vnímání umění určitě zajímavý.

ela1972
23.11.2023 4 z 5

Kniha je jistě moc zajímavá a hodně jsem se z ní dozvěděla. Ale místy se mi moc špatně četla, děj přeskakoval z jedné rodiny do druhé, i jmen tam bylo mnoho. Poslední třetina už se četla lépe.


ZuzziŠ
17.10.2023 5 z 5

Našla jsem svatý grál!
Tedy knihu, o které nemůžu s neochvějnou jistotou říct, že je lepší než film.
Film a kniha jsou o něčem jiném, a vlastně mě mrzí, že právní spor je v knize upozaděn...ale stejně je to nádherná kniha.
Stejně jako Klimtův Polibek (a záměrně nepíšu jako Portrét Adele Bloch-Bauer I)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dáma v zlatom v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených195x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených19x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst147x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech6x