Daisy Millerová přehled

Daisy Millerová
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505166/bmid_daisy-millerova-4vL-505166.jpg 3 41 41

Mladá Američanka přijíždí do luxusních švýcarských lázní mezi konvenční místní společnost a brzy se v cizím prostředí seznámí s mladíkem z této vrstvy. Jejich počínající milostný vztah je sledován a kritizován jejich úzkoprsým okolím a skandál kolem mladé dvojice vyvrcholí, když se dívka odváží odejít bez doprovodu na výlet. Nespoutaná, ale bezelstná a naivní dívka je objektem intrik a zlomyslných pomluv a teprve po její nečekané smrti dokážou někteří lidé z této společnosti ocenit její otevřenost. Poetická novela z konce minulého století je portrétem půvabné a nekonvenční dívky a jejího prvního milostného vzplanutí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Daisy Miller , 1878


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daisy Millerová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

dr.horrible
21.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Nepáčil sa mi koniec, vôbec to nemuselo dopadnúť tragicky. A keď už hej, tak to mal podať emotívnejšie. Takto to vyznelo do stratena, bez sĺz a málo horko.

JulianaH.
04.06.2022 4 z 5

Je to „jen“ literární portrét výstřední Američanky? Nebo má „Daisy Millerová“ přesah? Pojednává o naší nekompetentnosti soudit druhé? Winterbourne skutečně stráví všech 80 stránek snahou rozluštit, jestli (nebo do jaké míry) je Daisy koketka, aby se nakonec ukázalo, že naprosto selhal — a to jak v případě své mladé přítelkyně, tak vlastně i Giovanelliho.

Hrdinčina osobnost určitě zaujme už tím, že se v její nekonvenčnosti neskrývá ani náznak feminismu; ta je spíš živelná než programová. I tak mě ale mnohem víc než Daisy bavily pasáže o výletu na Chillon, římském jaru nebo půlnoci v Colosseu. Popisy Evropy, včetně jejího genia loci, totiž Henry James umí (musím si přečíst jeho cestopisy!). A oceňuji jemnou, leč kousavou ironii vypravěče — spolu s replikami malého Randolpha.

Protože společenské normy stárnou rychle, zestárla i tahle knížka. A já nevím, jestli mám naříkat nad tím, že už se nelze po nocích nazdařbůh toulat po Colosseu, nebo se radovat, že si dívka může vyrazit kdykoli kamkoli a s kýmkoli. — Celkově ideální četba k odpočinku při psaní semestrálky. Možná bych se u ní nudila, kdybych ji četla soustavně, a ne po dvaceti stránkách při přestávkách, ale takhle mi absence děje (a tím i zvláštní chytlavosti) celkem vyhovovala. Byť „Listiny Aspernovy“ byly lepší. ;)


janka2000
23.09.2021 3 z 5

Čteno kvůli obálce a taky mě to celkem zklamalo. Mladá slečna cestuje po Evropě, tuším v 18. st., a je pohoršením pro společnost za své kamarádské vztahy s můžu, přestože je velmi počestná. Údajně zábavná Daisy je však spíš rozmazlené dítě s nepříčetnou matkou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Daisy Millerová v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě8x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x