Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu přehled

Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404008/bmid_oskar-a-ruzova-pani-noemovo-dite-pa-1ML-404008.jpg 4 93 93

Soubor tří příběhů na téma světových náboženství (křesťanství, judaismu, islámu) se stal prvním Schmittovým bestsellerem a patří do stále se rozmnožujícího Cyklu o Neviditelném (pokud člověk nemá lásku, stává se neviditelným), který k letošnímu roku čítá už osm románů, jejichž ústředním tématem je duchovno, víra a kontrast mezi náboženstvími. V příběhu Oskar a růžová paní, který se u nás proslavil díky několika divadelním adaptacím, vedou Oskar a jeho ošetřovatelka kouzelný dialog o hodnotách lidského života. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského dítěte Arab z krámku na rohu a podnikne s ním cestu do své země, aby mu ukázal „květy Koránu“. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu katolický kněz otec Pemza, který ukrývá židovské děti za války. Zatímco jeho oblíbenec Josef musí chodit s ostatními na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením.... celý text

Literatura světová Příběhy
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Oscar et la Dame rose / ĽEnfant de Noé / Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

EnykyBenyky
30.03.2024 4 z 5

Tuto knihu mi mnohokrát doporučovala kamarádka. Autora jsem ale vůbec neznala a s četbou jsem otálela. Zbytečně.
Ta malá kniha skrývá tři silné příběhy podané očima tří různě starých chlapců, kteří se na pozadí válečných i běžných událostí poprvé setkají s náboženstvím. Mimo to řeší své pocity vůči rodičům, zde zejména k otci. Ocenila jsem, že autor náboženství nijak nevnucuje, jen nám ho prostě ukazuje, a je na nás, jak k němu přistoupíme.
Příběh Noemovo dítě v sobě nese poselství. Poselství toho, co nás učí historie. Příběh je stále vysoce aktuální, neboť historie se opakuje bohužel. Závěr Noemova dítěte mě naprosto dostal.

1871
13.08.2023 4 z 5

Všechny 3 příběhy mi přišly blízké. A jak se píše v tom třetím: tak se to píše v mém koránu. Všechny jsou trochu o víře, ale nejsou náboženské. Jsou o víře jak ji ti lidé cítí a prožívají. Není to věrouka nebo katechismus.


SirenKa
07.02.2023 4 z 5

Příběhy zřejmě nebyly napsány se záměrem být vydány společně, v porovnání vycházejí náboženství dost nerovnocenně. Nemluvě o stereotypech, kdy "křesťan" se uchýlí k bohu ve chvíli, kdy umírá, islámské dítě navštěvuje bordel a krade a je to v pořádku. Každopádně kniha je pěkně čtivá a pohled na vnímání náboženství je zajímavý a obohacující, ikdyž nejde příliš do hloubky. Od autora ještě zkusím něco dalšího.
...jako by obrázek ani nebyl z tvrdého papíru, ale z bílkové pusinky.... hezký obrat :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oskar a Růžová paní / Noemovo dítě / Pan Ibrahim a květy koránu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených112x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených16x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech3x