Mrtvá zóna přehled

Mrtvá zóna
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124555/mrtva-zona-124555.jpg 4 54 54

Cybrain série

< 3. díl >

Napůl biologický počítač Cybrain je po poslední akci Grega Honberga zcela v troskách a nefunkční. Přesto na něj zůstalo připojených ještě několik lidí, které nelze odpojit, aniž by se do jeho zdevastovaných útrob někdo nevydal. Správci systému se pokusí znovu získat Honberga, jehož čtyřčlenný tým se nakonec skutečně přenese do kybernetických trosek, které měly být podle všeho mrtvé. Nejsou ovšem mrtvé. Jsou smrtící…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrtvá zóna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

myskakarel
26.01.2024 5 z 5

Zajímavé vrácení hrdiny do cybrainu. Teď jen sehnat poslední díl, abych se dozvěděl jak to dopadne.

kap66
02.06.2022 3 z 5

Autor si otevřel devastací Cybrainu nové dveře (a já si trochu vážím odvahy, s jakou zlikvidoval oblíbené postavy, přestože je mi to líto). Hledání „sedmi statečných“ (= tří) mě vyloženě bavilo, putování troskami už méně, ale obsahově mě tenhle díl zaujal víc než druhý.
V předchozích komentářích jsem se v hodnocení autorovy jazykové nedisciplinovanosti snažila o laskavou kritičnost, ale – laskavost už mně došla. Petr Heteša vyjádřil v „Zelených šupinách,…“ své „spisovatelské krédo“ týkající se možná všech (?) svých knih: texty zřejmě nenechával projít úpravami a opravami. Jsem přesvědčená, že by mu někdo poradil, aby drsňáky – vypravěče i ostatní postavy (a mně se zrovna postavy drsné školy ve sci-fi tak líbí!) – nenechal mluvit i v akci knižní češtinou. Jako kdyby za Philem Marlowem běžela ortodoxní češtinářka (v duchu knihy se samopalem, jak jinak) a řvala: „Phile, hoď tam všude trpný rod, nebo to do tebe našiju!“ A chudák Phil-Greg pak plodí věty: „… měl prostřeleny obě nohy, jednu pak ještě urvánu (URVÁNU!) v půlce…“. Kéž by mu ta učitelka radši pomohla vychytat hlavně zájmena a neignorovat „svůj“ a „sebe“, používat předložku „díky“ uvážlivě a rozhodně ne ve smyslu „díky němu zařvali dva naši agenti“, „díky té katastrofě zmutovali“, „díky tomu přišla o část honoráře“, psát cizí slova s ú, nikoliv s ů (mundůr) a Američanovi nevkládat do úst nářeční „zavazet“ (tohle poslední by mohlo být i roztomilé, ostatní ne). Občas ujelo i nějaké i/y, ale víc mi vadily několikeré podoby vlastních jmen: Denver se tam objevil i jako Denwer a Deenwer, Bassele jako Bassale (namlouvám si, že tohle vzniklo třeba při převodu do e-knihy).
Chtěla bych napsat, že čtvrtý díl může všechno aspoň trošičku vylepšit, ale bohužel jsem ho včera dočetla. Ojojoj.


babystar
07.08.2021 4 z 5

Po přečtení tohoto dílu se snad budu bát zapnout počítač, aby na mne nevyskočila nějaká ta zmutovaná příšera z Cybrainu, kde se spořádaný svět změnil v trosky, z přátel se stali nepřátelé a jen "hajzlíci" zůstali "hajzlíky" (jak to bývá u nás zvykem). A ani Greg, který se s novým týmem vrátil zachránit pár zbylých lidí, s tím nic nesvedl. Člověk míní, umělá inteligence mění !?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (9)

Já jsem spíš přes ty zbraně a strategii než přes počítače a filosofii.


Domluvili jsme se, že se prostě nedomluvíme.


...trefte devítimilimetrovou kulkou devítimilimetrové lano patnáct metrů od vás.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Mrtvá zóna v seznamech

v Přečtených77x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x