Cudzinka přehled

Cudzinka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468876/bmid_cizinka-9X1-468876.png 4 2348 2348

Cizinka / Outlander série

< 1. díl >

Príbeh o láske, ktorá prekročila hranice času. Píše sa rok 1945 a Claire Randallová, ktorá slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra, sa po nastolení mieru znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti – do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou. Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Ako si v tejto situácii poradí žena zvyknutá na prísnu racionálnosť dvadsiateho storočia? Nebezpečenstvo striehne na každom kroku – dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. Jamie, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Zelený Kocúr
Originální název:

Outlander , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cudzinka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (620)

Thalin
23.05.2024 4 z 5

Cizinku jsem si prvně přečetla hned, jak vyšly první díly seriálu. A rozhodně je to poutavá kniha. Autorka se snažila zachytit co nejvíc autentických záležitostí, jak té doby, tak i prostředí a mě se to četlo velmi dobře. Jen tu poválečnou dobu měla vcelku zidealizovanou. Ale děj mezi horaly jsem si rozhodně užila. Místy je jen děj trošku zbytečně natahovaný, ale pořád je to velmi čtivá kniha.

aquaver
19.05.2024 5 z 5

Knihu jsem objevila díky seriálu. Jsem moc ráda že můžu prohlásit že se mi líbí oboje a jak seriál tak i knižní předlohu jsem musela dát v kuse. Takže hned po přečtení Cizinky jsem si musela pořídit ne jen druhý díl, ale rovnou i třetí a čtvrtý. Bohužel teď musím čekat na další díly a doufám že brzy se mi do ruky dostane i Hořící kříž a budu moct pokračovat dál ve čtení.


boxas
19.05.2024 3 z 5

Tak myslím, že první díl mi bude stačit. Další osudy Claire mě až tak už nezajímají, nebo si je stručně přečtu v anotaci k dalším dílům.
Začátek byl hodně slibný, ale kniha bohužel velice rychle sklouzne od dobrého nápadu cestování časem k béčkové love story, jakých jsou v Databázi knih stovky.
Nevyznám se v reáliích skotské Vysočiny, ani v barvách a vzorech kiltů skotských horalů, takže toto hodnotit nechci. Vadila mi ovšem druhá linka příběhu situovaná do jara 1945 a absolutní autorčina neznalost doby. Chcete příklady? Válka v Evropě právě končí, v Tichomoří se dál bojuje, ale idylka skotského venkova je dokonalá, jídla a benzínu hojnost, vesele se jezdí na výlety a návštěvy známých. Že byla (je) jakási válka, to víme jen z častého zdůrazňování faktu, že Claire byla ošetřovatelka. Mimochodem v historii hned "povýšila" na lékařku, ó jak prosté. Vážně také pochybuji, že Claire roku 1945 mohla cokoliv podstatnějšího vědět např. o penicilínu. Nechápu, proč autorka nenechala svoji hrdinku zmizet až třeba o deset let později v roce 1955. Nic moc by se tím nezměnilo a "současnost" by byla uvěřitelnější.
Berme knihu tedy tak, jak ji autorka asi zamýšlela, tedy jako barvitou pohádku pro dospělé, určenou především ženám.
A ještě poznámka k vám mužům - čtenářům. Pokud tedy zatoužíte po oddychu od drsně krvavých severských detektivek a sáhnete po knize Cizinka, tak si všimněte, kolikrát autorka píše o jeho pevných svalech, vypracovaném těle, o tom, jak se hrdinka zahleděla do jeho krásných očí, jak ji k sobě (prudce) přitiskl, o dalším ani raději nemluvě, popř. jak jí něžně odhrnoval neposlušnou kadeř atd. atd. atd. Základní dvě klíčová slova knihy Cizinka Diany Gabaldon tedy, pánové, znějí: romantika a posilovna! Chápete? A nechtěli byste s tím už konečně něco udělat?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cudzinka v seznamech

v Právě čtených99x
v Přečtených3 583x
ve Čtenářské výzvě723x
v Doporučených322x
v Knihotéce1 113x
v Chystám se číst1 220x
v Chci si koupit204x
v dalších seznamech42x