Čtyři klíče přehled

Čtyři klíče https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60693/ctyri-klice-60693.jpg 4 219 219

Kniha Michaela Crichtona, známého již romány Kmen Andromeda a Člověk na konci se zabývá rozborem „největšího zločinu minulého století", tzv. „velké vlakové loupeže". Jde o loupež z roku 1855, kdy se za Krymské války odesílal žold pro britské vojáky v speciálních ocelových trezorech po železnici z Londýna do Paříže. Jednoho dne otevře francouzský pověřenec v Ostende trezory a najde místo zlata olovo... Autor prostudoval staré archivy a noviny a rekonstruoval celý případ. Používá jej však spíše jako doličný materiál a na jeho základě provádí brilantní analýzu tehdejších sociálních pomérů, třídních rozporů a to víc zakrývající pokrytecké vládnoucí morálky. Všechna prostudovaná fakta zpracoval autor do hutné zkratky a organicky začlenil do napínavého děje. Názorně dokládá, jak v mocném impériu, jehož základy se zdají neotřesitelné, objevují se první známky rozkladu, af jde o neschopné vedení Krymské války či o bezpříkladně surové potlačení domorodé vzpoury v Indii. Navíc se podařilo autorovi zvýraznit atmosféru doby i jazykovými prostředky, kde řadí vedle sebe výstižné citáty z viktoriánského tisku, konverzaci „lepších" kruhů a hantýrku zločineckého podsvětí. Hned od počátku literární dráhy naznačil Michael Críchton, povoláním lékař, že nepíše knihy „jen pro zábavu". Ani Čtyři klíče takovým románem nejsou. Mají ctižádost sdělit mnohem víc a poutavým zábavným čtením jsou ovšem také.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Great Train Robbery , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři klíče. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (49)

callahanh
01.02.2024 4 z 5

Poměrně zajímavý vhled do života ve viktoriánské Anglii, pro který je vlaková loupež jen jakousi záminkou k tomu sepsat knihu. Crichton určitě odvedl velký kus práce a dal dohromady mnohdy neznámé reálie, které leccos objasní a tak trošku čtenáře provedou dějinami zločinu a toho, proč a kdo ho ve své době páchal. Ocenit se musí i nejrůznější odbočky mimo plánování loupeže (třeba pasáže se souboji zvířat patří vůbec k nejsilnějším momentům), které jsou sice detaily, ale dotváří celou atmosféru. On vůbec celý příběh o největší vlakové loupeži své doby je fascinující a určitá dokumentárnost spojená s autorskou licencí k některým podzápletkám je hodně atraktivní a netradiční. I přes všechny zmíněné klady ale nelze opomenout, že román je trochu těžkopádný a místy se hůř čte a moc tomu nepomáhá ani argot podsvětí, který sice působí autenticky a částečně osvěžujícím dojmem, jenomže je ho tu moc a čtenář se mnohdy musí vracet, aby význam jednotlivých výrazů odhalil. Nebýt tohoto, bylo by hodnocení tak o deset procent lepší, takhle je to za 70 %, nicméně milovníkům této dějinné éry lze doporučit všema deseti.

los
02.11.2023 5 z 5

Crichton umí skvěle dávkovat napětí, i když čtenář ví, jak případ dopadne; navíc do vyprávění zapracoval spoustu reálií a zajímavých informací z období viktoriánské Anglie, které nenásilně doplňují a taky vysvětlují dějovou linku, takže mi konečně (film s Connerym a Sutherlandem jsem viděl tucetkrát) docvaklo, proč lupičům v roce 1855 stálo za tu námahu opatřovat si klíče od trezorů = protože Nobel a dynamit až 1867


Česneksmedem
01.10.2023 5 z 5

Ukradnout zlato za tehdejších 12 000 liber a dojet na nevyplacení „dámy“, to musí být jeden vydlabaný jako dýně na Halloween. Přesto, ta jejich drzost byla neskutečná a nervy bych na ni neměl.
Je to sice trochu zromantizovaná verze, ale čte se to velice dobře. Dozvíte se mimo jiné hodně o tehdejším slangu, kterým se dorozumívalo podsvětí.
Nezbývá než dát pět kousků a knihu doporučit.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (33. týden)

15.08.2021


Knižní novinky (23. týden)

02.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čtyři klíče v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených277x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených18x
v Knihotéce175x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008
1993  88%Jurský park
2008  82%Kmen Andromeda
1994  83%Pojídači mrtvých
1998  87%Koule
2006  81%Říše strachu