Co je dialektika? přehled

Co je dialektika? https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530740/bmid_co-je-dialektika-65af9604b1a80.jpg 3 1 1

Dialektika, počínaje Zénónem – přes Marxe a Hegela – a Slavojem Žižekem konče, má za rámcový cíl uchopit myšlení v jeho utváření a zrodu. Jejími typickými tématy jsou tudíž pohyb a spor. Tím se vymezuje vůči logice, která popisuje neměnné zákony myšlení, a jako taková se orientuje spíš na výsledky myšlení než na myšlení samo. Jejím tématem jsou neměnné pravdy; spor představuje skok do nemyšlení, iracionality. Cílem knihy je přiblížit, co lze dialektikou v tomto smyslu rozumět, a to na pozadí širokého spektra příkladů z odlišných oblastí zkušenosti, od matematiky přes hudbu po literaturu a výtvarné umění.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co je dialektika?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

PMR
06.05.2024 3 z 5

Myslím, že kniha určitě nepatří mezi ty autorovy nejvydařenější. Hegelovská tematika je vůbec dost nebezpečná a Hegelovy knihy by měly nejspíš obsahovat varování ministra (pro případ, že by je někdo čistě náhodou chtěl číst :-) ... prostě se z nich blbne.

V autorově případě se jedná o značně psychotickou syntézu všeho se vším a já jenom čekal, kde se v textu objeví příslovečné "století páry".


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Co je dialektika? v seznamech

v Přečtených2x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit2x