Člověk musí hořeti přehled

Člověk musí hořeti https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14833/clovek-musi-horeti-14833.jpg 5 49 49

Bohumil Vít Tajovský v rozhovoru s Alešem Palánem a Janem Paulasem. Rozhovory s želivským opatem Bohumilem Vítem Tajovským Člověk musí hořeti vycházejí v tomto svazku ve druhém vydání. První vydání vyšlo v roce 2001 v nakladatelství Torst a bylo doplněno dokumentační přílohou ÚDV o „Akci K“ a osobními vzpomínkami na Víta Tajovského z pera Ivana Medka, Luboše Hrušky, Antonína Bradny, Zdeňka Rotrekla, Jaroslava Meda, Jiřího Reynka a dalších. Aktuální vydání odstraňuje některé chyby a nepřesnosti ve vlastním textu rozhovoru a vychází s novým obrazovým doprovodem. Různé verze opatského znaku B. V. Tajovského vytvořil výtvarník Zdirad Čech. Autory fotografického cyklu z Želiva jsou Alena Dvořáková a Viktor Fischer; některé další snímky dodali Pavel Dias a Evžen Sobek. Samotný rozhovor vznikal od dubna 1998 do srpna 1999 při návštěvách Aleše Palána a Jana Paulase na Želivě. Autoři nahráli zhruba šedesát hodin zvukového záznamu, který pak přepsali, upravili a strukturovali. Závěrečné znění rozhovoru B. V. Tajovský autorizoval; prvního vydání knihy se však už nedočkal. Název titulu je převzat z básně Jana Zábrany, která vyšla ve výboru Jistota nejhoršího. Předmluvu k prvnímu (i nynějšímu druhému) vydání namluvil Tajovského přítel Anastáz Opasek týden před svou smrtí; autorizovat ji však už nestačil. Dík za redakčí práci na prvním vydání knihy patří Šárce Grauové.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Člověk musí hořeti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

ondras666
17.12.2023 5 z 5

K této knize jsem se dostal náhodou po návštěvě kláštera při putování za Santinim.
Pan opat byl velmi silná osobnost a vše, co prožil a na co zde vzpomíná, bere s nadhledem a bez zášti, kterou jiní mají. Opravdu krásné čtení.

marca_m
13.10.2022 5 z 5

Obsáhlý ale velmi čtivý knižní rozhovor, z něhož přímo pryští, jak výjimečnou osobností byl opat Tajovský. Na pozadí jeho života lze sledovat vlastně i historii dvacátého století, je fascinující jak se během té doby proměnil každodenní život, ale také život a praxe katolické církve. Skvěle byla vyprávěním o dětství a dospívání vystihnuta např. atmosféra venkovského života v první polovině 20. století. Zajímavý byl i vhled do životů mnoha opatových přátel. Je opravdu trochu škoda, že už se nepodařilo zachytit jeho duchovní a teologické myšlenky.


freejazz
17.09.2022 5 z 5

úžasná kniha o obdivuhodnom človeku a jeho osudoch v zvrátenej krajine plnej donášačov a nohsledov.
vďaka autorom za námahu pri odhaľovaní hlúposti lúzy, ktorá sa dostala k moci, aby ju znásilnila a pokúsila sa zničiť všetko, čo sa tu podarilo vybudovať generáciám našich dedov.

rozhodne stojí za prečítanie a mňa teší, že som sa k nej dostal síce ako slepé kra k zrnku, ale predsa ju mám.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Člověk musí hořeti v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit8x

Štítky knihy

duchovno rozhovory spiritualita

Autoři knihy

Bohumil Vít Tajovský
česká, 1912 - 1999
Aleš Palán
česká, 1965
Jan Paulas
česká, 1965