Člověk a pravidla přehled

Člověk a pravidla https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66111/clovek-a-pravidla-66111.jpg 4 8 8

Jakou roli hrají v lidském životě pravidla? Člověk by řekl, že nevelkou a spíše otravnou: pravidla pravopisu, pravidla slušného chování či daňové zákony se nás zdají spíše obtěžovat než cokoli jiného. Proto možná leckoho překvapí, že filosof Immanuel Kant viděl výlučnost lidského druhu právě v tom, že jsme schopni sami sobě stanovovat pravidla a zákony. Někteří filosofové se i dnes v tomto ke Kantově myšlence hlásí a vidí člověka především jako normativní, to jest pravidly se řídící bytost. Mnozí z nich se dokonce domnívají, že určitý druh pravidel stojí i v základě našeho jazyka i našeho lidského způsobu myšlení. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Člověk a pravidla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

pavel9410
02.04.2021 4 z 5

Pomerne utla knizka, ale docela hutna. Nemuzu rict, ze bych chapal vsechno, o cem se v knizce pise, ale zamysleni se nad tim, jak je vlastne mozne, ze vznikl jazyk, bylo dost zajimave.

alef
03.02.2016 5 z 5

„Přestaneš-li rozpoznávat pravidla, budeš chodit po čtyřech." Wilfrid Sellars

Za klíčové mezníky na cestě od nemyslících organismů k společenské lidské bytosti považuje prof. Peregrin vznik zárodků myšlení, vznik jazyka a vznik pravidel lidské společnosti. V téhle útlé knížce, ale i v mnoha jeho dalších článcích, se zabývá teoriemi vzniku zárodků lidské mysli. Při rozvoji lidského myšlení a utváření lidské společnosti, hraje jazyk konstitutivní roli a je něčím, co pak reguluje lidskou společnost, resp. její způsoby chování. Pravidla jsou pak tím, co nás přinutí „udělat něco, co bychom jinak neudělali“.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Člověk a pravidla v seznamech

v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst9x
v dalších seznamech1x