Cizinka přehled

Cizinka https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258953/bmid_cizinka-1SM-258953.jpg 4 2348 2348

Cizinka / Outlander série

< 1. díl >

Zde je příběh, kterým to všechno začalo. Seznámíme se v něm se dvěma pozoruhodnými postavami, Claire Randallovou a Jamie Fraserem. Román je plný vášně a historických zajímavostí a snoubí se v něm dech beroucí dobrodružství s milostným příběhem, vedoucím napříč epochami. Píše se rok 1945 a Claire Randallová, bývalá armádní zdravotní sestra, se právě vrátila z války, aby se znovu setkala se svým manželem a vydala se na druhé líbánky. Při prohlídce jedné ze starověkých kamenných ruin, které jsou rozesety po celých britských ostrovech, se však dotkne jednoho z menhirů. Náhle je z ní Sassenach – cizinka – ve Skotsku zmítaném válkou a nájezdy klanů v pohraničí, to vše léta Páně… 1743. Claire je katapultována zpět v čase silami, kterým nerozumí. Ocitá se uprostřed intrik zemanů a špehů. Někteří z nich možná usilují o její život a jiní o její srdce. Právě zde se totiž setká s Jamesem Fraserem, galantním skotským bojovníkem, který ji zahrne láskou tak bezbřehou, že se Claire bude muset rozhodnout mezi věrností a touhou ; mezi dvěma naprosto odlišnými muži ; mezi dvěma životy, které nelze vzájemně skloubit. Dotisk v roce 2017.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Omega
Originální název:

Outlander , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cizinka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (620)

Thalin
předevčírem 4 z 5

Cizinku jsem si prvně přečetla hned, jak vyšly první díly seriálu. A rozhodně je to poutavá kniha. Autorka se snažila zachytit co nejvíc autentických záležitostí, jak té doby, tak i prostředí a mě se to četlo velmi dobře. Jen tu poválečnou dobu měla vcelku zidealizovanou. Ale děj mezi horaly jsem si rozhodně užila. Místy je jen děj trošku zbytečně natahovaný, ale pořád je to velmi čtivá kniha.

aquaver
19.05.2024 5 z 5

Knihu jsem objevila díky seriálu. Jsem moc ráda že můžu prohlásit že se mi líbí oboje a jak seriál tak i knižní předlohu jsem musela dát v kuse. Takže hned po přečtení Cizinky jsem si musela pořídit ne jen druhý díl, ale rovnou i třetí a čtvrtý. Bohužel teď musím čekat na další díly a doufám že brzy se mi do ruky dostane i Hořící kříž a budu moct pokračovat dál ve čtení.


boxas
19.05.2024 3 z 5

Tak myslím, že první díl mi bude stačit. Další osudy Claire mě až tak už nezajímají, nebo si je stručně přečtu v anotaci k dalším dílům.
Začátek byl hodně slibný, ale kniha bohužel velice rychle sklouzne od dobrého nápadu cestování časem k béčkové love story, jakých jsou v Databázi knih stovky.
Nevyznám se v reáliích skotské Vysočiny, ani v barvách a vzorech kiltů skotských horalů, takže toto hodnotit nechci. Vadila mi ovšem druhá linka příběhu situovaná do jara 1945 a absolutní autorčina neznalost doby. Chcete příklady? Válka v Evropě právě končí, v Tichomoří se dál bojuje, ale idylka skotského venkova je dokonalá, jídla a benzínu hojnost, vesele se jezdí na výlety a návštěvy známých. Že byla (je) jakási válka, to víme jen z častého zdůrazňování faktu, že Claire byla ošetřovatelka. Mimochodem v historii hned "povýšila" na lékařku, ó jak prosté. Vážně také pochybuji, že Claire roku 1945 mohla cokoliv podstatnějšího vědět např. o penicilínu. Nechápu, proč autorka nenechala svoji hrdinku zmizet až třeba o deset let později v roce 1955. Nic moc by se tím nezměnilo a "současnost" by byla uvěřitelnější.
Berme knihu tedy tak, jak ji autorka asi zamýšlela, tedy jako barvitou pohádku pro dospělé, určenou především ženám.
A ještě poznámka k vám mužům - čtenářům. Pokud tedy zatoužíte po oddychu od drsně krvavých severských detektivek a sáhnete po knize Cizinka, tak si všimněte, kolikrát autorka píše o jeho pevných svalech, vypracovaném těle, o tom, jak se hrdinka zahleděla do jeho krásných očí, jak ji k sobě (prudce) přitiskl, o dalším ani raději nemluvě, popř. jak jí něžně odhrnoval neposlušnou kadeř atd. atd. atd. Základní dvě klíčová slova knihy Cizinka Diany Gabaldon tedy, pánové, znějí: romantika a posilovna! Chápete? A nechtěli byste s tím už konečně něco udělat?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cizinka v seznamech

v Právě čtených99x
v Přečtených3 582x
ve Čtenářské výzvě723x
v Doporučených322x
v Knihotéce1 113x
v Chystám se číst1 220x
v Chci si koupit204x
v dalších seznamech42x