Údolí nejčistších radostí přehled

Údolí nejčistších radostí
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163103/ciste-radosti-udoli-nejcistsich-rad-163103.jpg 5 123 123

Čisté radosti série

< 3. díl

Ve třetí knize "Čistých radostí" vypráví Nat Jessel o svých dalších osudech se skromnou moudrostí, ke které u něho vždycky patřil smysl pro humor. V životě se s ideálním štěstím většinou míjel, ale byl docela spokojený, že se usadil v Kanadě. Nečekané události v rodině ho však přinutí, aby se znovu vydal na cesty. Nejprve hledá svého zetě, který se ztratil s letadlem v řídce obydlené divočině severních lesů. Odtud si přiveze malamuta a s ním putuje až do Cedar City. Aljašský pes se jmenuje Lord a v Utahu je mu pořádně horko stejně jako Natovi při různých dobrodružstvích, která má Lord na svědomí. Nicméně stále nevědí, zda se mají raději vrátit do Kanady, nebo zůstat na americkém Jihozápadě. Nat naštěstí brzy pochopí, že o tom nemůže rozhodnout on ani malamut Lord, ale jedině žena, kterou nepřestal upřímně milovat.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Údolí nejčistších radostí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

jaroiva
05.10.2023 4 z 5

Knížka je jak dvě.
První půlka napínavé hledání spadlého letadla, druhá půlka návrat do "radostí".
Víc mě bavila první půlka, té bych dala tak 6 hvězdiček a doporučuji, druhá půlka průměrné 3*.
Ale jo, je to místy zase vtipné, zima leze za nehty...

soukroma
21.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Po několika brutálních knihách jsem se opravdu těšila na útěšné čisté radosti. Četla jsem první díl, takže jsem tušila, že to bude uklidňující, přes všechny nejistoty a peripetie hlavního hrdiny. A se začátkem knihy se ztratí letadlo, v lesní pustině Kanady, bez jakýchkoli signálů, a to byl pilot na palubě s převáženým vězněm sám... Pěkně uklidňující začátek...
I pokračování v první půli knihy, kdy pilota hledalo docela hodně lidí - opravdu to nebyla pustina bez živáčka, jsou tam samotáři zálesáci, rodiny, osady, indiáni, a svým způsobem k sobě mají blízko, zajímají se o dění kolem sebe včetně vzdálených sousedů, které třeba ani neznají. Dramatické situace střídají nejen zálesácká, ale i obyčejná lidská moudra, nikdo nehysterčí, všichni své i cizí osudy berou vlastně v klidu, musí se prostě podle nevratných změn zařídit, víceméně sami si poradit. A pokud to nejde tam, kde je zima opravdu dlouhá a krutá, musí se odstěhovat jinam.
Druhá půle je jiná, slunečnější, jak se Nat vrací do Utahu a zkouší si obout zase botky podomního obchodníka (přesněji obchodníka-dodavatele spodního prádla, příležitost pro každého, po velmi rozsáhlém území přesahující hranici státu). A po patnácti letech v Kanadě zase vidí nevyhnutelné změny, spousta starých známých už není, ostatní se mění, někde už není krám, někam se mu vůbec nechce. Ale zase to bere s rozvahou. Závěr je dílem překvapivý, dílem nikoliv - hrdina hledal klid na stará, sedmapadesátiletá, kolena...a parťák Lord malamut mu nestačí.
Líbilo se mi, jak jsou tyhle knihy jiné. Dějově i postavami naprosto nečekané z pera českého autora. Představení zcela odlišného života, nebo dokonce životů, přesto základní pravdy a pravidla jsou všude stejné. Není to z nejmodernější doby, internetová, satelitní a mobilní komunikace ještě není, ale jinak se tamní život asi dodnes zas tak moc nezměnil. Osvěžující.


Dita2002
29.10.2021 5 z 5

Poslední kniha z trilogie, opět mě nezklamala. Je to skutečné pohlazení ve formě laskavého příběhu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Údolí nejčistších radostí v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených169x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených15x
v Knihotéce75x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x