Cisár z Portugálie přehled

Cisár z Portugálie
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349902/mid_cisar-z-portugalie-Aqw-349902.png 5 25 25

Želiar Jan Andersson zo Skrolycky, chalupy v askedalských dolinách, človek bez veľkých nárokov na ľudské šťastie, stane sa otcom. Z otcovského šťastia vyplynie jeho bezhraničná láska k dcére. Preto keď dcéra odrastie a odíde do Štokholmu slúžiť, aby rodičom pomohla splatiť dlhy, a keď ju mesto pokazí a dcéra sa nevracia, bezhraničná láska pomätie úbohému otcovi rozum...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Kejsarn av Portugallien , 1914


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cisár z Portugálie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Alphwen
06.11.2022 4 z 5

Císař z Portugalie je navzdory svému názvu venkovský román, což je pro Selmu Lagerlöf typické, a pojednává především o neobvykle silném poutu mezi otcem a dcerou. V románu se odráží doba, kdy ho autorka psala – počátek první světové války, takže je prodchnutý poselstvím lásky, dobrého srdce, odpuštění a smíření, ale autorka to umí podat tak, že to vůbec nevyznívá jako klišé. Obdivuju, že po těch letech je to pořád velmi čtivé, a oceňuju špetku magického realismu i to, jak určitá tehdy rezonující společenská témata (mladá žena „na scestí“) autorka nelíčí na rozdíl od většiny tehdejších spisovatelů jako konec světa.

harena
21.10.2021 5 z 5

Překrásný příběh, který je psán nejen hlavou, ale i srdcem. Knihy se čtou a některé vás lapí a žijete s nimi. Sem patří Císař z Portugalie, ale i Gosta Berling od této spisovatelky. V anotaci je děj výstižně popsán a až při čtení vnímám, jak je celý příběh protkán hlubokou láskou k lidem. A i když rodiče milují své děti, je to přeci jen trochu jiná láska, než láska dětí k rodičům. Jan nebyl bohatý, ani urozený, ale možná měl nejvřelejší a nejbohatší srdce v kraji. Poslední stránky jsem četla několikrát, protože mi bylo líto, že už jsem na konci.
str.11
"Ne, nechte mně to děvčátko" povídal.
V tomže okamžiku vyčtly asi ženské něco z jeho očí nebo vyslechly cosi z jeho hlasu, co je všechny rozveselilo, protože bába nakřivila ústa a ostatní se daly do hlasitého smíchu.
"To jste, Jene, nikdy neměl nikoho tak rád, že jste pro něho dostal tlučení srdce?"
"Ne, řekl Jan.
Ale v téže chvíli pochopil, co asi uvedlo jeho srdce v pohyb. A nebylo na tom dost, ale počínal také tušit, co mu chybělo po celý jeho život. Neboť ten, kdo necítí srdce ani v zármutku, ani v radosti, ten jistě nemůže být pokládán za správného člověka."
str.242
"Jan není blázen," řekla. Ale Pánbůh mu zastínil oči, aby nemusel vidět, čeho by nesnesl. A za to můžeme být jedině vděčni.

Překrásná kniha, nádherné literární zpracování.


kahoma
09.08.2020

Nádherná kniha! Vřele doporučuji! Nadchla mě a přiměla číst další knihy od S.L. Ráda si ji někdy přečtu opět, nezestárne.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cisár z Portugálie v seznamech

v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x