Cirkus Humberto přehled

Cirkus Humberto https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69380/bmid_cirkus-humberto-OeW-69380.jpg 4 693 693

Byť byl napsán již v roce 1930, vyšel román Eduarda Basse (1888-1946) Cirkus Humberto až v letech okupace. Většina čtenářů jej chápala jako morální povzbuzení v těžké době války, vždyť příběh několika generací cirkusových umělců ukazoval nezdolnost a pracovitost českých umělců, akrobatů i tenťáků. Bass zde popisuje nejslavnější období kočovných cirkusů i jejich pád na začátku dvacátého století. Příběh cirkusu začínáme sledovat s příchodem zedníka Antonína Karase, jehož nouze o práci přivede k cirkusu. Přivede s sebou synka Vašíka, který v historii slavného cirkusu Humberto sehraje podstatnou roli.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cirkus Humberto. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (136)

soupik2012
11.01.2024 4 z 5

Při poslechu této audioknihy, jsem měla úplně stejné pocity jako při sledování seriálu. Z počátku jsem byla nadšená, sledovat malého šikovného Vašíka, bylo stejně vzrušující, jako nahlédnout do zákulisí kočovného cirkusu. Ovšem s přestěhováním do Prahy a s tím spojeným zánikem kulaté práce, kniha lehce ztratila své počáteční kouzlo. Pan Schmidt dokázal velmi věrohodně románovým způsobem přiblížit běžný život cirkusáků a na jeho výsledné práci je znát, že tomuto snažení věnoval opravdu mnoho času. Když porovnám knižní předlohu se seriálovým zpracováním, jako lehkého vítěze musím označit seriál. Má mnohem povedenější závěr, ale především je to poctivě odvedená práce. Právě filmová tvorba je podle mého názoru tím jediným, co jsme měli za socialismu lepší. Audiokniha mě hodně mile překvapila. Načetl ji pan Zbyšek Horák, který zatím všechny audioknihy, které jsem s ním poslouchala, načetl jedním nezměněným hlasem. A já se musím ptát proč? Když tak fantasticky umí měnit barvu hlasu.

hippiesak
16.12.2023 5 z 5

Nádherný příběh. I trochu smutný příběh. TV seriál znám jak z dětství, tak z pozdějších dob a nutno říct, že ten seriál luxusně supluje knihu. Mohu asi napsat, že začátek a konec knihy je trošku (lehce) odlišný od seriálu a to lépe! Takže mohu vřele doporučit :)


Kackac77
09.11.2023 4 z 5

Audiokniha
Skoro 24 hodin poslechu a rozhodně to nebyla ztráta času. Příběh jsem si letmo pamatovala jako seriál, ale viděla jsem ho už před lety. Nemám ráda cirkusy, o to víc mě překvapuje, že už druhá knížka z cirkusového prostředí se mi líbila. Tento příběh vypráví o Vaškovi Karasovi, který se v dětství, po smrti maminky, ocitá s tatínkem v cirkusovém prostředí, které si okamžitě zamiluje. Jsme v něm svědky celého jeho života, od dětství až po stáří, i když kniha není jenom o něm, ale o celé řadě postav. Je to příběh života (životů) se všemi možnými zvraty, v tom dobrém i zlém, prostě tak jak už to život přináší. Nemyslím, že by kniha byla nějak hluboká, ale je to milý příběh, moc hezky se to poslouchalo, a nějaké to životní moudro si tam člověk taky najde když chce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Svět je krásný, plameny nehasnou.


Nad kravincem se muškátu nedočucháš.


Kniha Cirkus Humberto v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených1 022x
ve Čtenářské výzvě182x
v Doporučených78x
v Knihotéce649x
v Chystám se číst212x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech11x