Chyba přehled

Chyba https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534266/bmid_chyba-65f1f98e7999b.jpg 4 91 91

Černý obchod s ohroženými květinami s postupujícím vymíráním druhů závratně vzrostl. Cena, jakou byli někteří sběratelé ochotni zaplatit za jedinou sazenici, nabyla často až zvrácených rozměrů. Jisté květy obestřela dekadentní melancholie. Zdobení se zánikem a smrtí. Móda, kterou začala vzývat především nová vrstva bohatých. Vodní a zemědělští baroni třetího světa. Nová ekonomická elita. Kryštof poznal kupce, co si nalhávali, že tak pro další generace zachraňují to, co se ještě zachránit dalo. Poznal jiné, kteří nezachraňovali nic, jen se smutně opájeli všemi těmi dávnými tvary a vůněmi. Všechny ty květy, ať byly sebelíbeznější, voněly rozkladem. Začaly se objevovat nelegální parfémy vyráběné z posledních zástupců dříve běžně rozšířených druhů rostlin, vyhynulé vůně, upomínající na cosi dávného. Asi jako když se lidé chodili dívat do kodaňské zoo na posledního žijícího ledního medvěda, který začal odmítat potravu, jako by tušil, že je to jen plýtvání časem – jako by ho jeho mrtvý živočišný druh volal k sobě do nicoty.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chyba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

klodnerovic
09.12.2023 3 z 5

Náročné na čtení, ale zajímavé. A syrové. Jako - v případě MŠ - vždy.

R47
19.01.2023 3 z 5

Je to v něčem skoro jako China Mieville a jeho new wierd. Kluk, co si nechává zarůst rostlinu do těla, a přitom ho pronásleduje Zabiják v podobě rituálního tetování (právě tenhle poslední motiv má Mieville v Krakenovi). Je to mnohovrstevné s odkazem k mýtům (lotofágové), ke sci-fi (Trifidi) i k dobrodružné literatuře o "lovcích rostlin". Šindelka vládne básnickým jazykem. Přes to přese všechno mě to rozhodně nenutí se ke knize někdy vrátit nebo sáhnout po jiných autorových knihách. Jen pár týdnů po přečtení ve mně zůstává jen obraz bobtnajících bolševníků. Jinak nic.


bosorka@
20.12.2022 4 z 5

Líbí se mi námět i zpracování. Je to napínavé uvěřitelné, mystické /nic obskurního, spíš jakoby magický realismus/ a neobvyklé. Vlastně skvělý nápad typu trochu jako Urban ale bez hysterie. Jediná pro mne problematická věc je sklouzávání do jakési patologie, které je možno vnímat.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (50. týden)

08.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chyba v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených127x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených8x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst101x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x