Chorvatské pohádky přehled

Chorvatské pohádky
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447024/bmid_chorvatske-pohadky-4nt-447024.png 3 6 6

Víte, proč má zajíc malý ocásek, proč kocour žere myši, jak to bylo s tabákem anebo kam si jeli z jednoho ostrova pro rozum? Lidové pohádky, zábavné, dojemné a napínavé jako ty naše, se vypráví po celém světě. V těch chorvatských najdete třeba čerty a samozřejmě i moře a ostrovy. Z pokladnice lidových příběhů, které kdysi zapsali sběratelé na chorvatském venkově, jsme vybrali ty nejkrásnější a nejvtipnější. Každou z nich stihnete vy nebo vaše děti přečíst do dvaceti minut, a tak se nabízejí jako ideální čtení před spaním.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chorvatské pohádky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

V.Lenka
30.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Ladíme se s dětmi na dovolenou v Chorvatsku četbou relevantní literatury. Některé pohádky byly podobné těm, co jsme znali (např. Jak čarodějnice vyvdaly líné děvče za hraběte nese podobne rysy jako Tři přadleny), jiné byly odlišné. Některé měly racionální děj, některé vtip, jiné byly za vlasy přitažené, jine vyloženě blbé, např.hned 3 pohádky začínaly situací, že bezdětný pár natolik toužil po potomkovi, že chlap utrousil nejasné přání, že chce dítě, i kdyby mělo vypadat jako had/žába/ježek. No a stalo se. V jedné pohádce nosila kvůli svému provinění žena dítě v břiše 11 let, a tak když se syn konečně narodil, tak rovnou mluvil.

Kniha je vizuálně hezky zpracovaná, pěkně ilustrace, zajímavý přebal i obálka knihy.

Jsme rádi, že jsme si knihu ramci rozšiřování našeho kulturního přehledu přečetli, ale víckrát ji už číst nebudeme.

jfialova
04.04.2023 3 z 5

Některé pohádky poněkud postrádají logiku, což je problém, protože děti si toho samozřejmě všimnou a nejen že na to upozorní, ale dožadují se vysvětlení, což je potom složité :-) Některým pohádkám trochu chyběla pointa, pořád jsem čekala, že z toho vyplyne nějaký závěr a ono nic... Každopádně chorvatské pohádky mají blízko k těm českým, motivy se opakují, jen se různě prolínají nebo jsou doplněny o nějaký nezvyklý detail. Četli jsme v rámci projektu Noc s Andersenem.


girdi
18.09.2022 2 z 5

Na můj vkus hodně zvláštní pohádky. Moc nás to s dětmi nebavilo a některé pohádky mi přišly fakt mimózní. Ovšem "lidové" pohádky mají své kouzlo hlavně v zemi původu, takže to beru s rezervou. Na druhou stranu pěkné zpracování knihy (vazba, obal, barvy, ilustrace).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chorvatské pohádky v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x