Cesta železa Moravským krasem přehled

Cesta železa Moravským krasem https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529881/bmid_cesta-zeleza-moravskym-krasem-659eeaf3982fc.jpg 4 1 1

Publikace Cesta železa Moravským krasem podrobně popisuje historický vývoj celého regionu i jeho přírodní zajímavosti. Text doplňuje řada fotografií a map s vyznačenými trasami naučné stezky a popisy jednotlivých lokalit uvedených v textu.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta železa Moravským krasem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

David81
10.01.2024 4 z 5

Výroba železa v Moravském krasu je spojena především s jeho střední částí. Dnes už se dá jen těžko věřit, že romantická krajina mezi Adamovem a Rudicí byla od ranného středověku centrem industriální výroby – především železa včetně jeho zpracovávání.
O tom pojednává tato publikace, která byla vydána v rámci projektu Cesta železa Moravským krasem, jehož součástí byl i vznik naučné stezky. Hlavní část se týká historie. Zajímavé je, že nejstarší zjištěné místo těžby železné rudy, pravděpodobně z doby halštatské, se nachází o něco jižněji v údolí Říčky nad Jelínkovým mlýnem kousek za vyhlídkou Hladká skála (doporučuji navštívit – jsou tu dvě dlouhé rýhy po povrchové těžbě).
Uvedený je tu známý objev kovárny z Býčí skály. První doložené hutě pochází až z 8. století západně od Olomučan. Zajímavá je také informace, že v 9. století se tato oblast stala největším dosud známým hutnickým centrem západních Slovanů. V období Velké Moravy mělo zdejší železo obrovský vliv na tehdejší ekonomiku (železem se i platilo), ačkoliv jeho odhadované vyprodukované množství z těchto hutí je jen kolem 3 tun (!)
Souvislý přehled historie se ale začíná postupně bortit částí věnující se středověku. Další období se pak objevují v rozličných nesouvislých kapitolách, především ve druhé polovině publikace, která se skládá z textů informačních tabulí naučné stezky a díky tomu se tu opakují některé údaje z první poloviny. Kromě historie tu je i spousta místopisných zajímavostí o jednotlivých obcích, zaniklých hutích a dolech, krasových jevech nebo třeba přírodních rezervacích. Vše doplňuje spousta map a fotografií (například fotografie hutě Františka z roku 1870! ).
Knížka působí jako slepenec hromady informací, ve kterém se bohužel hůř orientuje. A to je taky jediná výtka jinak výborné publikace.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cesta železa Moravským krasem v seznamech

v Přečtených1x