Cesta kolem světa přehled

Cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466590/mid_cesta-kolem-sveta-9W7-466590.jpg 4 13 13

Podnázev: kterou Francesco Carletti roku 1591 v rodné Florencii započal a přes Španělsko, Panamu, Peru, Filipíny, Japonsko, Čínu, Malakku a Zeeland vykonal a v téže Florencii roku 1606 ukončil a sám pak ve dvanácti rozpravách velkovévodovi toskánskému vylíčil. Vyprávění, ve kterém shrnul florentský obchodník Francesco Carletti své zážitky z cesty kolem světa, vykonané v letech 1591-1606. Popisuje svá obchodní jednání, příhody z cest či odlišnosti cizích zemí, které během svého putování navštívil.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Ragionamenti del mio viaggio intorno al mondo , 1958


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta kolem světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Jerry H
06.11.2022 5 z 5

Za mě vynikající čtení, psané bezprostředním stylem. Prostě a jednoduše, tak to bylo, tak to píše. Vůbec je zajímavé, jak to před 400 lety vůbec bylo, jiný kraj-jiný mrav. Celé cestování, přeprava materiálu, všechno na měsíce či roky s výsledkem prakticky neznámým. Zajímavé na přemýšlení...

dr.horrible
22.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Ťažká vec na hodnotenie, to moje preto chápte viac ako ocenenie obrovskej historickej hodnoty, ako hodnotenie prozaického literárneho diela, ktorým to v klasickom ponímaní nie je. Kniha popisuje cestu obchodníka, jeho otca a pár otrokov, okolo sveta, 150 rokov po Kolumbusovi a 100 rokov po Maghaleshovi. A je to na svoju dobu často prekvapivé. Či už vecami pokrokovými, ako je prepúšťanie otrokov, alebo nečakanými, ako je celá kapitola o stredovekom Japonsku, ktoré z pohľadu viny a trestu muselo byť najhorším miestom na Zemi a nepripravenému čitateľovi môže spôsobiť malú traumu. Sto rokov po prvom oboplávaní sveta Carletti spomína Maghaleshových obrov, toho času už údajne vyhynutých, skúša pre Európana neznáme suroviny, ako sú banány alebo kokain, porovnáva rozdielne kultúry a robí to s nadhľadom a často pochopením, a čitateľa to dokáže fascinovať rovnako, ako Carlettiho vtedy, pretože on bol jeden z prvých cestovateľov, ktorí sa kedy dostali na niektoré tie miesta a strávili tam čas, a poskytuje nám svoje zážitky takpovediac z prvej ruky. Ešte by som spomenul kapitolu o meste Goa, kde domáci vykupujú psov a mačky z Číny a okolia, aby im dali slobodu a nakladali s nimi s obdivom a rešpektom, ale keď muž zomrie, upália s ním zaživa aj všetky jeho manželky a hárem. Tá doba musela byť plná paradoxov.


elcapitano
24.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Jedná se spíše než o literaturu o historický pramen. Zde podaný uvolněnou formou rozpravy, což je docela ku prospěchu čtivosti. Protože tento cestopis píše obchodník, je to dílo místy dost pragmatické (tady koupit kokosy a tamhle vyměnit za pepř nebo smaragdy.. stojí to tolik a tolik a vydělá se na tom tolik a tolik). Tento postoj, se zdá, přetrvává lety a současný obchodník by s FS jistě dobře porozuměl. Nabízí se srovnání např. s dílem Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic ze stejné doby, ale s úplně jiným vyzněním, motivy, náladou.
Nejvíce mne zaujaly popisy běžného života v - pro evropana - exotických lokalitách. Např. nadšení z vášnivosti a smyslnosti Indických žen.
Co jednoho zaskočí, je pohled na otrokářství - koupili jsme nějaké zboží a ono cestou pomřelo. To opravdu zamrazí.
Kniha nabízí i popisy, mimo jiné, poměrně dobrodružných zážitků, námořní bitvu, zajetí, atd.
Závěrečná část knihy, kdy se autor soudí o svůj majetek mne nebavila, pro někoho jiného by vhled do tehdejší soudní moci mohl být naopak velmi cenný.
Těžko hodnotit literární kvalitu díla, jako historický pramen a okno do minulosti je to výtečné.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (červenec, 6. díl)

09.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cesta kolem světa v seznamech

v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

cesty kolem světa

Autorovy knížky

Francesco Carletti
italská, 1573 - 1636
1973  82%Cesta kolem světa