Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček přehled

Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308217/bmid_cesky-spalicek-pohadek-rikadel-hada-eP8-308217.jpg 5 46 46

Český špalíček je originální výbor z textů lidové slovesnosti českého národa, který uspořádala redaktorka, etnografka a známá autorka literatury pro děti Milada Motlová. Do svazku zahrnula říkadla pro nejmenší i balady a milostné romance. Největší prostor věnovala samozřejmě pohádkám, které rozdělila podle náročnosti do několika skupin. Začala od nejjednodušších (např. O veliké řepě, O Smolíčkovi, O Budulínkovi), přes chytrácké (např. Kocour v botách, O hloupém Honzovi, O chytré královně…) po nejkrásnější kouzelné pohádky (Princ Bajaja, Zlatovláska, O Šípkové Růžence, Mahulena, krásná panna…). V knize jich najdete víc než padesát. A k tomu ještě pověsti, přísloví, hádanky, písničky... Autorka nezapomněla ani na vánoční a velikonoční koledy. Dárkovou knihu, která potěší děti i jejich rodiče a prarodiče, vybavila nádhernými ilustracemi známá brněnská ilustrátorka Vlasta Baránková.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

simca9342
29.03.2024 5 z 5

" Z pravěku"
Klasiku nic nepřekoná. Důkaz je i v pohádkách, které vznikly nejdříve ústním podáním, aby se dochovaly , musely být sepsané.
Tlustopis má i koledy , starší i novější, pohádky a různá říkadla sestavena podle věku čtenáře. Ilustrace podnou hned do oka a čtení je příjemnější :)

666Jitka
14.10.2021 5 z 5

Souhlasím, že se jedná o jedinečný výbor pohádek, pověstí, říkadel, hádanek, písniček a textů lidové slovesnosti. Tato kniha je moc pěkně zpracovaná a je velmi pěkně ilustrovaná. Myslím, že tento výtisk ocení každý, kdo má rodinu, obzvlášť s malými dětmi.


Daněla
08.12.2020 4 z 5

Máme vydání 2006. Kniha obsahuje krásné pohádky, říkanky i hádanky. Nekteré jsou trochu krkolomné - prostě sebrané, původní. Na konci jsou koledy jak na Vánoce tak Velikonoce. Dcera má moc ráda, když ji čteme před spaním.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček v seznamech

v Přečtených62x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených5x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x