Český ráj to na pohled a na procházky přehled

Český ráj to na pohled a na procházky https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224847/bmid_cesky-raj-to-na-pohled-a-na-prochaz-224847.jpg 2 1 1

Knížka je odrazem a postřehy z autorových cest po Českém ráji a Podkrkonoší. Nechce se rovnat vědeckým pojednáním, ani románům či povídkám. Jsou to postřehy, které skládaly obraz krajiny a přírody Českého ráje a Podkrkonoší a tvoří téměř dokonalý obraz kraje. Při čtení se jistě najdou i tací, kteří se zamyslí nad ochranou bohatství přírody i nad poznáním nenásilně předkládaným, ze kterého může vzejít environmentální cítění. Kniha se může stát i dobrým vodítkem pro školy a organizace všech typů při environmentální výchově. Bohatý fotografický doprovod nepoužívá bedekrové obrázky, ale ilustruje krajinu a přírodu ve své přirozené kráse.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český ráj to na pohled a na procházky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Shashlick
23.01.2020 2 z 5

Tato kniha má několik velkých vad.

1) Nejedná se asi o chybu obecnou, ale pouze subjektivní. Očekával jsem, že mi přinese inspiraci na zajímavá místa v Českém ráji a bude průvodcem zajímavými procházkovými trasami. Jenže se jednalo o soupis procházek autorových po polích a lomech.

2) Popisované lokality jsou v knize poskládány bez jakéhokoliv uspořádání a točí se jakoby v kruhu. Jsou seřazeny chronologicky pravděpodobně podle toho, v který den roku je autor vykonal. Nejsou však zřejmě seřazeny chronologicky po jednotlivých letech. Vůbec časování je poněkud komplikované. V textu je časové určení vyjádřeno slovy letos, tenkrát, před lety, což také moc nepomůže.

3) Neexistující redakce textu. Čárky ve větách jsou naházeny naprosto náhodně, občas chybí slova, nebo jsou špatně vyskloňována. Text se tak obtížně čte a o to více pak pobaví v závěru proklamovaná autorova láska k jazyku českému. Navíc si plete přísloví a pranostiky.
Pravděpodobně však byla provedena jistá forma automatické kontroly textu. Jinak si neumím vysvětlit, že obec Levínská Olešnice je zde uváděna pouze jako Levínská Olejnice.
Dokonce jsem narazil na jeden odstavec, který byl v knize použit dvakrát na různých místech.

Je ovšem vidět, že pokud jde o geologii a příbuzné obory, cítí se autor silný v kramflecích. Popisy jednotlivých hornin jsou jasné a čisté. Ostatní by však mělo být ponecháno povolanějším. Ať už odborně či umělecky. V květnatých popisech se čtenář po chvíli ztratí tak, že vlastně ani neví, co je popisováno.

Z celé knihy mi tak v paměti zůstane asi jen to, že pan autor je hodně eroticky zaměřen.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Český ráj to na pohled a na procházky v seznamech

v Přečtených1x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x

Autorovy další knížky

Václav Ziegler
česká, 1944
2002  100%Geologické vycházky Českou republikou
2014  40%Český ráj to na pohled a na procházky
2002  0%Země a život - Dějiny naší planety
2002  93%Přírodou Pečecka
2012  0%Pověsti z Peček a okolí