Český mythus přehled

Český mythus
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153034/bmid_cesky-mythus-153034.jpg 4 13 13

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český mythus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Richard Hrob
05.08.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazil celkem náhodou. Za sebe, jako milovníka historie, která však nikdy není černobílá, mohu říct, že mne donutila se na dějiny našeho národa a naší vlasti kouknout trošku jinak. Trošku jsem čekal tu typickou, dobovou propagandu, ale opak je pravdou. Velmi dobře propracované, historickými událostmi podpořené a citované, jinačí pojetí našich dějin a vývoje Čechů, jako takových. Za mne 5*

trautenberk
03.04.2020 4 z 5

Hledání pravdy v národních dějinách

Pozitiva:
Český mythus je Advocatus Diaboli v procesu vytváření dějinného (a mytologického) vnímání české národní existence tak jak je od roku 1918 udržován. Předvádí naše dějiny v kontextu celé evropské civilizace v jejich celistvosti. Vysvětluje jak bylo vůbec možné že náš kmenový a posléze národní stát vznikl a udržel se do moderní doby. Popisuje vlivy které formovaly naši existenci etnicky, kulturně, nábožensky i mocensky. Vyloženě boří mýty Národního obrození a První republiky a vykresluje náš národ ne jako osamocenou pevnost národní svébytnosti uprostřed moře nepřátel, ale jako nedílnou a důležitou součást středoevropského prostoru, která je sjednocena s okolím kulturou, vírou, politickými svazky a přesto nebo proto si zachovává svůj jazyk a vědomí etnické samostatnosti.

Negativa:
Vzhledem k dějinné situaci v době sepsání je kniha psána přiliš servilně vůči Němcům, což v dnešní době působí poněkud nepatřičně. Kniha se bohužel nevěnuje různým historickým obdobím stejně kvalitně, zláště doba novověku a existence Českých zemí v rámci Habsburské říše by si zasloužily lepší zpracování. Hodnocení návaznosti Husitství a Luterství a hodnocení druhého jako dležitého prvku mezinárodního porozumění je docela nepřesné a spíš vypovídá o protiřímském založení autora.

Celkové hodnocení:
Kniha by měla být součástí povinné četby na školách, společně s knihami od Josefa Pekaře by mohla posloužit k realistickému uchopení našich dějin a z toho plynoucí změně našeho myšlení směrem od úzkého rozhledu ústícího v dichotomii podlézavosti a šovinismu (v knize chytře nazvaného Boleslavský komplex) k nadhledu a k hrdosti na skutečně velká období našich dějin a osobnosti evropského i světového významu, které naše země zrodila.


Lesní_chodec
30.08.2019 5 z 5

Když jsem knihu dostal prvně do ruky, čekal jsem jen a pouze protektorátní "propagandu". Jakým milým překvapením byla vědeckost knihy, která se v historickém výkladu opírá především o starší studie legendárního profesora Pekaře. Po Rádlově Válce Čechů s Němci další výborná kníha, která doslova trhá Palackého vybájený výklad české historie. Škoda, že český vzdělávací systém tohle po tolika letech nebyl ještě schopen reflektovat...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Český mythus v seznamech

v Přečtených11x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit7x