Češi na vlásku - Příručka národního přežívání přehled

Češi na vlásku - Příručka národního přežívání https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315164/bmid_cesi-na-vlasku-prirucka-narodniho-p-Hzb-315164.jpg 4 94 94

Říká se, že národy, jejich charakter, temperament, tužby a míra úspěchu nebo neúspěchu jsou výsledkem jejich dějin. Ve skutečnosti je to ale naopak a dějiny většiny národů se tvoří částečně z legend a mýtů, z části z podjatého výkladu několika skutečně zdokumentovaných a několika údajných historických událostí, ale hlavně ze současného konsenzu vnímat kolektivní minulost tak, aby to napomáhalo vytvářet určitý model budoucnosti. Dějiny byly vždy výsledkem lidského rozhodování o nadcházejících konkrétních činech. To se řídí podle toho, jak lidé pojímají svoji minulost v době, kdy rozhodují. Přepisovat dějiny podle svého pojetí se záměrem změnit svou budoucnost je legitimní nástroj národního přežití. Kurasův nejstarší besteller, původně psaný anglicky s titulem Czechs and Balances, časem přeměněný v evergreen a aktualizovaný novou kapitolou dělá českou historii jednoduchou jako vyhození z okna. Náš národní charakter pitvá s požitkem a vtipem a přináší jak informativní, tak vysoce zábavný pohled na české dějiny.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Češi na vlásku - Příručka národního přežívání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Česneksmedem
28.05.2023 4 z 5

Hodně svérázný pohled na naše dějiny i na naši povahu a odlišnosti.
Musím uznat, že Kuras se s tím nepáře, takže asi zdvihne ze židle některé ortodoxní příznivce církve (např. Biblí proti církvi) nebo i komunisty. A nebojí se použít i ostřejších výrazů. Třeba v následujícím citátu, který se vztahuje na výlohu jedné banky v roce 1968: "Na hlídání naší banky nejsou nutné ruské tanky. My to hovno, co tu máme sami sobě uhlídáme."
Co dodat. Snad už jen: "Buď fit!".

tami1
13.03.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Trochu připomíná - Sapiens: Stručné dějiny lidstva.

Líbí se mi svérázné hodnocení povahových rysů Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří se podle autora docela liší. Velmi mě oslovilo vtipné pojetí dějin od Velké Moravy až po převrat.
Kniha přináší zcela nový pohled na české dějiny!
Zasmějete se!
Doporučuji!


Alto98
18.06.2020 1 z 5

Nezvládl jsem knihu dočíst. Užvaněné svérázné převyprávění českých dějin. Původně snad "humorná" příručka pro cizince? (Autor knihu nejprve vydal anglicky.) Základní princip vyprávění, kdy národy jednají jako jakési kolektivní postavy, je mi velmi protivný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Češi na vlásku - Příručka národního přežívání v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených10x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x