Červnové svítání přehled

Červnové svítání
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48290/cervnove-svitani-48290.jpg 4 13 13

Novela Červnové svítání vypráví o Kryštofu Harantovi z Polžic a Bezdružic - příslušníku panského stavu, vojákovi, autorovi poutavého cestopisu a výborném hudebním skladateli, jehož život také skončil krátce po svítání toho dne letního slunovratu. Kniha není literárním životopisem v tradičním smyslu. Metodou ostrých, jakoby filmových střihů a prolínáním časových rovin skládá jako mozaiku obraz rozporné osobnosti a jejího sepětí se stejně rozpornou dobou. Dobou, jejíž společenské zákonistosti nemohl šlechtic Kryštof Harant přesáhnout. Přesáhlo ji jeho umění.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červnové svítání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

kikiw
15.11.2022 3 z 5

Mé hodnocení je ovlivněno tím, že mám značné mezery ve znalosti dějin a zároveň obdivuji Kryštofa Haranta jako skladatele a osvíceného člověka. Doufala jsem, že se dozvím více informací. Zvraty a přerušované rozhovory na mě byly místy moc trhané. Některé události jsem si během čtení dohledávala a došla k tomu, že jsou v knize pojaty dost volně nebo jako literární námět. Knihu jsem objevila v kinhobudce, je to svižné čtení, jako dělané na cestu (za dvě hodiny máte přečteno). A já ji do té knihobudky zas odnesu zpátky.
(Při čtení mě několikrát napadla paralela s Májem. Je zajímavé srovnat, jak se hlavní postavy rozdílně chovají poslední noc svého života, respektive, jak to popisuje básník a žurnalista.)

Moonca
21.11.2019 4 z 5

Kniha je důkazem, že silný příběh nepotřebuje mnoho slov. Má jen něco málo přes sto stran a formát A6, ale zasáhla mě.

Vyvolává mnoho otázek ... o české minulosti, současnosti i budoucnosti. O češství jako takovém. O tom, jak jsme zbyli sami (a v historii ne jednou, že). Jak pozice a moc ohne charakter, vymaže přátelství. Jak inteligence a vzdělání může rychle vést k záhubě. Jak stačí udělat jednu jedinou chybu ...

Kniha je psána formou krátkých střihů, představuje plejádu známých šlechtických jmen. K plnému pochopení je potřeba aspoň částečná orientace v dějinách. Autor blíže nepředstavuje ani postavy, ani dobu, natož historický kontext. Skáče z jednoho roku do druhého, zdánlivě bez ladu a skladu. To činí knihu trošku hůře čitelnou, ale po přečtení jsem ráda odpustila.


bekule
28.02.2019 5 z 5

Knihu jsem si vybrala do Výzvy, chtěla jsem červnovou a moc možností k výběru nebylo. Přiznávám že pro tuto jsem se rozhodla spíš díky počtu stran, 144 snad zvládnu přečíst i když mě to nebude bavit. No dopadlo to tak že jsem na konci litovala že není mnohem delší, chytlo mě to, nejraději bych si ji nechala. Dokonce jsem doma nalistovala v Toulkách českou minulostí příslušné kapitoly a hledala další informace o Kryštofu Harantovi. Škoda že v knihovně nemají Harantův životopis od Marie Koldinské , moc ráda bych se s touto obdivuhodnou osobností seznámila víc.
..................................................................................Výzva 2019/6

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Červnové svítání v seznamech

v Přečtených16x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Autorovy další knížky

Jiří Strnad
česká, 1950
1987  74%Červnové svítání
1982  58%Ultimátum
1998  100%Místní dráha Ondrášov - Dvorce na Moravě