Červený zápisník přehled

Červený zápisník
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379323/bmid_cerveny-zapisnik-043-379323.jpg 4 481 481

Ľudský život v sebe ukrýva príbehy plné lásky, šťastia, ale aj smútku. Musíme sa len naučiť načúvať im. Doris si uchováva zápisník od roku 1928. Značí si doň mená ľudí, ktorých počas života stretla. Väčšina je už preškrtnutá, pretože ich nositelia dávno nežijú, a jedinými ľuďmi, ktorí narúšajú jej samotu, sú opatrovateľka a praneter Jenny, žijúca na opačnom brehu Atlantiku. Jedného dňa sa Doris rozhodne o všetkých napísať, aby Jenny, posledná pamätníčka jej existencie, po nej zdedila aspoň spomienky. Doris sa tak rozhovorí o časoch, keď ju v trinástich nútili pracovať ako slúžku, o útrapách vo vojnových rokoch, o pretĺkaní sa v cudzom svete, vlastnej sebeckosti, ale najmä mužovi jej života, ktorého stratila... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Den röda adressboken , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červený zápisník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (170)

Johanka1956
24.04.2024 5 z 5

První kniha této autorky, kterou jsem četla se mi líbila moc. S Doris jsem prožívala celý její život se smíšenými pocity, někdy mi bylo veselo, jindy hodně smutno, protože její život byl opravdu těžký a musela se pro svou lásku poprat s mnohými překážkami. myslím , že se k tomuto příběhu opět vrátím .

aydam
19.04.2024 5 z 5

"Otazník" jsem odložil, ale tenhle příběh je prostě pecka!
Doris, která o sobě ráda mluví jako o staré čarodějnici, jsem fandil, přál jí mnoho sil a prožil celý její těžký život plný útrap.
Willieho bych za sobeckost nakopal, ale potom se srovnal.

"Člověk se za život setká s tolika jmény. Všechna ta jména, která přijdou a zase odejdou. Zlomí člověku srdce a přinutí ho plakat. Některá si zamiluješ, jiná nenávidíš."


simca9342
02.02.2024 4 z 5

Recenze opět psaná později než bylo původně v plánu , čtu rychleji než si myslím :)

Hodnocení knihy : 4/5

Děj mi celou dobu čtení připadal zajímavý z historického hlediska, ale z velké části nezáživný kvůli pasážím o Dorisině práci, když byla mladá.

Červený adresář. Bloček, který není pro každého nutnost, ale v případě Doris je připomínkou všeho. Důchodkyně, které je už 96 let a žije sama ve švédském bytě. Samotu a rutinní činnosti přerušují občasné návštěvy dvou osob - několik let vdanou praneteří Jenny, ke které má velmi blízký vztah a pečovatelkou Ulrikou. Ta jí do bytu dochází vypomáhat s věcmi, které už Doris sama nezvládne.
Paměť ji slouží, ale se stoupajícím věkem se zhoršuje a ní i motorické schopnosti a chůze. S pomocí posledně jmenované věci zvládne sama a pomocník při vzpomínání na minulost se staly fotografie a již zmíněný adresář. Jména z něj, která jsou spojena s příběhy nás provází celým příběhem. Dozvíme se, že odchod mladeho děvčete z domova byl těžkou zkouškou a lidi, které během života poznala k ní nebyli úplně přívětiví. Kniha je retrospektivní, pasáže se střídají, takže čtenářům se nabízí pohled na život staré ženy v současnosti a předválečné, válečné a poválečné časy v Paříži a New Yorku.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (10. - 23. září)

10.09.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Červený zápisník v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených627x
ve Čtenářské výzvě110x
v Doporučených46x
v Knihotéce276x
v Chystám se číst404x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech4x