Červený stan přehled

Červený stan
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313641/bmid_cerveny-stan-Ows-313641.jpg 4 98 98

Ve Starém zákonu, svatém textu plném osudových dramat, drsného humoru i mocných emocí, zarazí současného čtenáře nezvyklá stručnost nedopovězených příběhů slavných hrdinů. Zápletka je tu vlastně druhotná. Hlavní pozornost se věnuje morálním konfliktům primitivní kmenové tradice a lidským vášním, neboť divoký a vzpurný národ kočovníků teprve vychází na cestu. Uhrančivý román Anity Diamantové, odbornice na židovské rituály, nás uvádí do života rozsáhlé rodiny patriarchy Jákoba, která čítá dvě manželky a dvě konkubíny, dvanáct synů (zakladatelů izraelských kmenů) a jedinou dceru Dínu. Dína – milovaná dědička rázné matky Ley, přičinlivá učednice porodní báby a pozorná posluchačka hovorů, jež vedou místní ženy v červeném stanu vyhrazeném pro jejich porodní a „nečisté“ dny – líčí svou zkušenost s krutou morálkou vlastního kmene. Ta vede i k dívčině tragédii a útěku do Egypta poté, co se příbuzní krvavě pomstili za Díninu náklonnost k šekemskému princi. Syrové erotické drama o lásce, zradě a ženské touze nevymizet z dějin ožilo v podání americkožidovské autorky s takovou naléhavostí, že kniha obletěla svět a dočkala se i filmového zpracování.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Red Tent , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červený stan. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

ElikaS
22.01.2024 4 z 5

Přiznám se, že o tomto příběhu jsem nikdy neslyšela. Je pravda, že biblické příběhy znám jen povrchně, a to především ty nejznámější, takže o tomhle jsem vůbec neslyšela. Každopádně musím říct, že mě knížka celkem příjemně překvapila.
Příběh se mi líbil, stejně jako atmosféra knihy. Knížka mi nádechem i stylem vyprávění připomínala Vzpurnou dceru, která se mi líbila moc.
Poslední dobou mě začínají bavit knížky, které odhalí i část historie a dobovou reálie, tak tomu bylo i v této knížce, i když podle toho, co jsem dohledala s fakty (jestli se tomu tak dá říkat), autorka nakládala volně. Každopádně knížka byla zajímavá a bavila mě.

Chytuš
09.01.2024 5 z 5

UCHOKNIHA. Před lety jsem viděla film, který se mi tenkrát hodně líbil, proto jsem si chtěla příběh připomenout i v jeho knižní podobě. A rozhodně nelituji - příběh Díny je okouzlující v obou podobách. O Díně Bible moc neříká, takže byl prostor pro vystavění originálního nového pohledu na celý její život. Knížka je hodně ženská v tom pozitivním slova smyslu - ukazuje život žen v tehdejší společnosti nikoli jako podřadných bytostí, ale žen, které si dokázaly v omezeních společnosti vytvořit svoje vlastní pravidla a dokázaly v rámci možností jít svou cestou, která ovšem v ničem neztrácela ženskost. Krásné a inspirující...


Andi
12.04.2023 4 z 5

Málokdy se stane, že jsou filmy lepší než kniha. Tohle je ten případ, každopádně jsem za knihu i za její zajímavý příběh ráda. Do filmu některé věci nedali a to je škoda.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Červený stan v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených7x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech5x