Černý mnich přehled

Černý mnich https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254497/bmid_cerny-mnich-Rg5-254497.jpg 4 31 31

Kolibřík v kožené vazbě. Mystická povídka o fantastických momentech v lidském vědomí. Andrej Vasiljevič Kovrin se po přepracování zotavuje v létě na venkově. Na pozvání přijíždí na panství Pesockých, kde žije jeho někdejší vychovatel Jegor Semenyč s čerstvě dospělou dcerou Táňou. Jednoho dne si vzpomene na starodávnou pověst o černém mnichovi, jehož kráčející obraz byl spatřen na mnoha místech před tisícem let jako fata morgana – a říká se, že po tisíci letech bude spatřen znovu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Supraphon (Editio Supraphon)
Originální název:

Čornyj monach , 1894


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černý mnich. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Set123
13.04.2023

A tak nezajímavé to nebylo. Kdybych se měl dopustit nějakého velice kulhavého srovnání, napadl by mě patrně Zločin a trest. Klid, klid, nebojte, četli jste tu samou novelu jako já. Nesrovnávám tyto dvě knihy co do obsahu a upřímně ani co do kvality. Jde mi o hlavní postavu. Egocentrický, narcistní a namyšlený mladíček, který se má možná malinko raději, než by svědčilo duševnímu zdraví. Samozřejmě, Kovrin není Raskolnikov, ale ti dva se do jednoho archetypu vejdou bez mačkání.

Novela je svědectvím o důsledcích výše nastíněného. Máte-li se za lepšího, nežli jste, máte-li své dílo za lepší, než je, může to špatně skončit. Nejenže můžete zahájit své schůzky s černým mnichem, to není ten problém, to je jen jeho symptom, ale můžete nakonec narazit na právě tu příčku, ze které jste vzlétli. Začnete-li se v záchvatu jakéhosi mámení považovat za Napoleona, nebo Kanta, může se stát, že zjistíte, že jste jen Raskolnikov, nebo Kovrin a umíráte právě v té špíně, které jste se tak usilovně snažili vyhnout. Z knihy se, zdá se, dá odnést vcelku jednoduše jisté no poučení asi ne, použiji to trapné slovo poselství. Minimálně ti z nás, kteří si o sobě občas trochu moc myslí, mohou si vzpomenout, že geniální duch v těle normálního smrtelníka nevydrží dlouho.

sika444
19.12.2019 1 z 5

Zklamání. Jede po povrchu, chybí tomu atmosféra.


SSTknihy
20.10.2018 3 z 5

Tajemný mnich, zjevující se jednou za tisíc let, přináší poznání, že všichni géniové jsou tak trochu blázni a svým způsobem vyvolení, protože obyčejný život by je jen ubíjel. Realita nebo počínající šílenství přepracovaného vědce? Méně typický Čechov, ale zajímavé čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černý mnich v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

Anton Pavlovič Čechov
ruská, 1860 - 1904
1976  85%O lásce
1933  89%Pavilon číslo 6
2008  72%Povídky (6 povídek)
1962  90%Okamžiky
2002  85%Ivanov