Černý chléb přehled

Černý chléb https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89633/bmid_cerny-chleb-uJC-89633.jpg 5 18 18

Románový cyklus ukazující na osudech dělnické rodiny z Limuzinska společenský vývoj ve Francii v období Pařížské komuny do 1. svět. války. Široce koncipované vyprávění odkrývá poměry na francouzkém venkově, odkud početná rodina drobného statkáře pochází. Dluhy donutí rodinu odejít na předměstí průmyslového města, kde žijí na pokraji bídy. Děj je soustředěn na dívku, která po matčině smrti přebírá její povinnosti, udržuje rodinu pohromadě a snaží se zajistit mladším sourozencům potřebnou výchovu. Díky rodinné soudržnosti se jí podaří tento úkol splnit a během let se stává oporou sourozencům, ale i vlastním dětem a vnukům.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Le pain noir , 1956


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černý chléb. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

strana1-100
23.06.2022 5 z 5

Zdá se mi, že čím jsem starší, tím je mi bližší vyprávění lidí a o lidech, kteří už za sebou mají taky pár desítek let života, prožitky a zkušenosti nejrůznějšího druhu, ztráty i radost, proměny světa, ve kterém žijí. V Clancierově románu sledujeme, jak zážitky navléká na šňůru života Kateřina, na počátku malá holčička, na konci prababička. A je to zajímavé, poutavé čtení o tom, jak žili chudí lidé na konci 19. a začátku 20. století.
Co mě zarazilo, že Kateřina, narozená v 70. letech 19. století, vůbec nechodila do školy, takže zůstala téměř celoživotně negramotná. Ve Francii neexistovala povinná školní docházka?
Co mě naopak vůbec nepřekvapilo, jsou věčně stávkující Francouzi. To už je v podstatě národní tradice.

Beramar
19.01.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetla už podruhé a zase mě vzala za srdce. Čte se velice dobře, na konci jsem měla chuť začít od začátku, ale dám si trochu pauzu, zatím bude mít Černý chléb své čestné místo v knihovně. Určitě doporučuji k přečtení.


mgeisselreiter
01.05.2018 5 z 5

Rozsáhlý, čtyřdílný román, se moc pěkně čte. Nenásilnou formou příběh autorovy babičky přibližuje Francii především z pohledu chudých vrstev v období 1876 až do období krátce po druhé světové válce. Kniha ani chvíli nenudí a závěr, kdy hrdinka rekapituluje svůj život, je silný a trochu i smutný. Váhal jsem mezi 4-5* a nakonec dám 90% a 5*, protože román si to zaslouží. 1.5.2018.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černý chléb v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Georges-Emmanuel Clancier
francouzská, 1914 - 2018
1986  92%Černý chléb