Carpe Diem I. přehled

Carpe Diem I. https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235224/bmid_carpe-diem-i-235224.jpg 4 99 99

Carpe Diem série

1. díl >

„Družstva a čety námořní pěchoty nejsou považovány za speciální jednotky. A asi nikdy nebudou. Žádná elita a urozená modrá krev. Jsou to takové holky pro všechno: Skoč támhle, udělej tohle. Hoří někde a Delta se právě opaluje na pláži? No co, pošleme tam ty maníky. Že nemají pro tenhle úkol tu správnou výzbroj a výcvik? Však oni si poradí. A když ne, je přece tak snadné je nahradit. Šedesát dnů přijímače pro kluky sebrané rovnou z ulice je směšně levná investice ve srovnání s rangers kurzem nebo roky trvajícím zdokonalováním starých dobrých tuleňů...“ - Vrchní seržant Brackett... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Carpe Diem I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Hadati
26.01.2023 4 z 5

Na rozdíl od Mariňáků, tady nesledujeme snadno zaměnitelné postavy, takže si s nimi můžeme utvořit vztah. Hlavní postava se do armády dostává jako zločinec, který to bere jako jediný možný únik před daleko horším trestem (dost mi to připomnělo Stena od Cole a Bunche). Sledujeme jej od jeho zločinecké dráhy, přes vězení a soudní proces, až do armády. Tam projde základním výcvikem, dá se dohromady s dalšími vojáky, dostane i speciální výcvik a nakonec se se svými kámoši dostane i do ostré akce.

Bude se líbit každému, kdo rád čte průběh výcviku do všech podrobností. Autor si určitě vzal příklad z Heinleinovy Hvězdné pěchoty, ale Carpe Diem je určitě záživnější. Jsem zvědav, kam se to posune v pokračování.

kruppe
25.04.2020 5 z 5

Velmi slušné military sci-fi. Takové, které v českých luzích a hájích naleznete jen těžko. Ono je to taky i tím, že by to klidně mohlo být jen military bez sci-fi. Postavy v knize jsou pěkně propracovány, držíte jim palce během výcviku (který dá vzpomenout na seržantka Himmelstosse z Na západní frontě klid). Držíte jim palce, aby v těch misích, kde se vždy něco posere, vše zvládli. A tak utíká strana za stranou až zjistíte, že jste na konci a chcete číst další díl. Důkaz toho, že to autor napsal velmi dobře!


Lmslaver
21.10.2018 3 z 5

Akční rozjezd Carpe diem I. ukazuje cestu hlavního hrdiny – kriminálníka k mariňákům. Následuje gumácký výcvik, jak ho známe z amerických filmů, završený polním cvičením. Nástup do nové jednotky oslaví zelenáči v nočních barech, vyprovokují pár šarvátek s místními burany a pak konečně hurá do první ostré akce v odlehlém koutě vesmíru.
Smekám, jak Robert Fabian umí mistrovsky navodit atmosféru ať jde o výcvik hvězdných mariňáků, nebo prostředí nehostinné planety, trochu mi naopak drhlo jak se ze zarytého odpůrce armády a kriminálníka stal tak rychle, během pouhých dvou měsíců výcviku zelený mozek. Podtrženo, sečteno: slušné čtení za 70%.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Carpe Diem I. v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených163x
v Doporučených4x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit8x