Byl jsem dětský špion přehled

Byl jsem dětský špion https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155565/byl-jsem-detsky-spion-155565.jpg 3 27 27

Šedesátá léta minulého století. V socialistickém Československu komunistická strana upevňuje svoje vedoucí postavení. O mocenský vliv ve státě a rovnocenné postavení usiluje i Ministerstvo obrany ČSSR. Informace mají cenu zlata. Kontrarozvědka proto pověří jistého pražského psychologa, aby v praxi vyzkoušel svůj dlouho chystaný projekt dětských agentů. Podle jeho slov jsou děti nejlacinější „materiál“ pro sledování a odposlouchávání. Vybírají se mimořádně inteligentní chlapci ve věku od devíti let z chudých rodin, přičemž každý z nich vyniká v něčem jiném. Cílem projektu financovaného ministerstvem obrany, o kterém ví jen úzká skupina lidí, je zajistit si pro případ potřeby kompromitující informace o protivníkovi. Sověti tento záměr nejprve zamítají, po prvních úspěšných výsledcích v Československu však začínají s výcvikem malých špionů i oni. Podobné výcvikové programy nakonec probíhaly patrně v celé Varšavské smlouvě. Po pádu železné opony byly všechny relevantní materiály skartovány. Zůstalo jen svědectví člověka, který byl jedním z československých dětských špionů.... celý text

Literatura faktu Literatura slovenská
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Bol som detský špión , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byl jsem dětský špion. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Milan81
31.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Skutečný příběh? Jak je uvedeno na obálce je dále údajně inspirován osobou Pavlem K., ale vyprávění je nevěrohodné a s chybama. Bratr špiona na začátku, před jeho výcvikem ve vojenské rozvědce, už byl v emigraci v NSR, přitom v půlce příběhu po návratu špiona z řecké akce byl na narozeninách s dodatkem, že emigroval později. A ty storky z řecka, tak to je taky úlet. Cesta do Athén trvala v sezoně v šedesátých letech přes x hraničních přechodů a tehdejší silniční sítí jeden den na jeden zátah, desetiletí smradi se tam mezi lůzou z ulice domluvila lámavě řecky, měla neustále balík bankovek k uplácení a ta špionáž? Opsání značek aut před vjezdem do ambasády a běžné sledování tureckého obchodníka po městě. Určitě na tyhle "složité" věci bude ČSSR nasazovat tři děti, co budou přemýšlet jako dospělý člověk a určitě se budou poflakovat v noci po Athénách a vypadat nenápadně, obzvláště ten tlusťoch. Rodiče si ničeho nevšimli, dítě drží mlčenlivost, dítě se nezajímá o ostatní z party, přesto si pak dohledá rodiče mrtvého dětského kolegy po x letech.
Autor si vymyslel nedůvěryhodný příběh, na obálce uvedený jako skutečný příběh, který je pak na konci knihy doplněný údajný emailový rozhovor s údajným plukovníkem MV, bez jakéhokoliv ověření.

Markéta137
07.08.2017 1 z 5

Nechápu, proč si někdo dá na obálku "skutečný příběh", když ho nemá podložený žádnými fakty. To z toho dělá pouhou pohádku, která mě ani příliš nebavila. Nebavila asi ani pána, který dělal korektury, protože kniha je plná chyb.


imy.angel
21.07.2017 3 z 5

Zajímavé téma, věřím že takové věci se děly, jen se o tom nemluví.

Autor upustil trochu více fantazie (na můj vkus až moc) a proto je příběh spíš pohádkou, než literaturou faktu. Chtělo by to uvést zdroje a nedělat z toho takovou senzaci. Takové rodiče, které by nechali dítě v sanatoriu co chvíli na několik měsíců a nebylo jim podezřelé nic bych chtěla poznat! Možná kdyby napsal - děti ulice byli špióny, ale děti z chudých rodin ?!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Byl jsem dětský špion v seznamech

v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst4x