Budu-li míti kliku přehled

Budu-li míti kliku
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330392/mid_budu-li-miti-kliku-Ct3-330392.jpg 4 8 8

Ve vzpomínkové knize Budu-li míti kliku se Vlastimil Hort vrací ke svým šachovým začátkům i důležitým milníkům osobního života. Neotřelou formou představuje osobnosti předválečného českého šachu Opočenského či Durase, čtenáři připomíná legendy královské hry, jakými jsou Capablanca nebo Aljechin, přibližuje své slavné souputníky Fischera, Smyslova, Spasského a další, nezapomíná ale ani na šachisty z rodného Kladna. Autor nechává pocítit i atmosféru proslulé šachové kavárny U Nováků na Václavském náměstí. Vlastimil Hort, který na vrcholu své kariéry patřil do nejužší špičky světového šachu, hrál s úspěchem na mnoha turnajích a reprezentoval Československo na šachových olympiádách, v roce 1985 emigroval do Německa. V knize se vrací k tomu, co jeho odchodu za hranice předcházelo. Jako člověk, který v zemi našich západních sousedů žije přes tři desetiletí, sděluje své pocity z politického a ekonomického vývoje v Německu po jeho sjednocení. Vyjadřuje též obavy z islamizace Evropy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Budu-li míti kliku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

johnny01
24.12.2022 3 z 5

Historky jsou velmi zajímavé a čtivě sepsané, avšak velkou slabinou je jistá neuspořádanost či přerývavost. U snové historky by bylo vhodnější lepší zasazení do kontextu a protimerkelovské řeči se tam nehodí vůbec.

yarar
15.12.2022 2 z 5

Jako aktivní šachista pana Horta ctím,v osobním kontaktu je to neobyčejně sympatický a charismatický člověk a skvělý vypravěč.Kniha mě ale zklamala.Jakoby narychlo spíchnutá,odbytá,doplněná /snad kvůli rozsahu/ o politologické úvahy a o nepříliš povedenou povídku.A redakce textu musela být mizerná-onen FISHER ze 7.kapitoly /Můj vzor/ -a to opakovaně-je jako pěst na šachistovo oko.


Langley
03.12.2017 5 z 5

Pro šachistu - úžasné. Pro nešachistu - velice zajímavé. Je zapotřebí trošku přivyknout autorovu stylu, ale velmi čtivá kniha. Poslední kapitoly o současném Německu a postupující islamizaci Evropy jsou opravdu skvělé. Pan Hort je moudrý muž, leccos prožil, a tak má právo hodnotit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Budu-li míti kliku v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Vlastimil Hort
česká, 1944
1973  100%O šachový trůn Spasskij Fischer
1982  80%Pirc-Ufimcevova obrana
1975  100%Zahrajte si šachy s velmistry
2017  73%Budu-li míti kliku
2022  50%Mé šachové historky